Określenia "Bio", "Eko" czy "Organic", można stosować jedynie na produktach, których co najmniej dziewięćdziesiąt pięć procent zawartości pochodzi z gospodarstw ekologicznych.
Gospodarstwa ubiegające się o przyznanie znaku muszą spełnić wiele kryteriów, m.in. użytkować działki w sposób służący zachowaniu bioróżnorodności, nie stosować wypalania traw, a także chronić glebę i wodę. Co najważniejsze, producenci pragnący stosować znak EkoLandu nie mogą produkować żywności modyfikowanej genetycznie.
Unia Europejska wprowadziła symbol upewniający mieszkańców o jakości i pochodzeniu kupowanej żywności. Umieszczenie europejskiego logo żywności ekologicznej na dowolnym produkcie oznacza zgodność tego wyrobu z rozporządzeniem UE ws. rolnictwa ekologicznego.
Od 1 lipca 2010 r. stosowanie symbolu jest obowiązkowe na wszystkich paczkowanych ekologicznych produktach żywnościowych na terenie Unii Europejskiej.
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?