Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Sposób na dobre gołąbki

Piotr Jankowski
Przepis poleca Józefa Rempel, emerytka z Malborka. Pyszne gołąbki z kaszą gryczaną. Składniki - główka włoskiej kapusty, 3 szklanki bulionu. Farsz - 2 szklanki kaszy gryczanej, 2 cebule, 2 łyżki oleju, 40 dag sera ...

Przepis poleca Józefa Rempel, emerytka z Malborka. Pyszne gołąbki z kaszą gryczaną.

Składniki - główka włoskiej kapusty, 3 szklanki bulionu.
Farsz - 2 szklanki kaszy gryczanej, 2 cebule, 2 łyżki oleju, 40 dag sera typu rokpol, 2 jajka, sól i pieprz.

Sposób przygotowania: kaszę gryczaną ugotować w 4 szklankach osolonej wody. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju. Kaszę wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Obgotować luźną główkę włoskiej kapusty, podzielić na liście, z większych ściąć gruby nerw. Liście rozłożyć na stole, na każdym ułożyć porcję farszu i zwinąć gołąbki. Ułożyć je ciasno w szerokim garnku wyłożonym liśćmi kapusty. Zalać gołąbki bulionem tak, by były całkowicie pokryte. Następnie gotować je na wolnym ogniu, aż kapusta będzie miękka.

od 12 lat
Wideo

Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto