Smażeninka z Monasterzysk

W naszej rodzinie jest to tradycyjna potrawa wielkanocna. Do rodzinnego menu wniósł ją mój Tata, pochodzący z Monasterzysk, powiat Buczacz w województwie tarnopolskim, choć bliżej stamtąd do Stanisławowa.

W naszej rodzinie jest to tradycyjna potrawa wielkanocna. Do rodzinnego menu wniósł ją mój Tata, pochodzący z Monasterzysk, powiat Buczacz w województwie tarnopolskim, choć bliżej stamtąd do Stanisławowa.

Smażeninka, choć to bomba kaloryczna, jest dla nas czymś więcej niż tylko jedzeniem. To całe misterium. Przygotowuje się ją w wielkanocny poranek, gdy starsi domownicy są w kościele na rezurekcji, a dzieci jeszcze śpią. Niegdyś zajmowała się tym Mama, teraz obowiązek przejęłam ja.
Na dużej patelni smażę pokrojony w słupki boczek wędzony, plasterki pieczonej (bez cebuli!) białej kiełbasy, półplasterki innej kiełbasy, byle cienkiej i ulubionej, oraz pokrojoną w grubą kostkę szynkę. Wędlin bierze się według uznania. Ja na 4-6 osób zużywam kwadratowy kawałek boczku o wymiarach 10 cm na 10 cm, trochę mniej szynki, dwie białe kiełbaski i jedną inną, np. podwawelską. Jeśli trzeba, dodaję odrobinę tłuszczu, najlepiej smalcu.
Kiedy wędlinka ładnie się podsmaży, ale nie zrumieni, dodaję do niej świeżo utarty na grubej tarce chrzan – potrzebna jest co najmniej jedna gruba laska. Krótko, stale mieszając, smażę, a kiedy cudowny zapach smażeninki czuje się w całym mieszkaniu, dodaję 5-6 albo i więcej pisanek, obranych ze skorupek i pokrojonych w ósemki. Po chwili – cały czas mieszam, by się nie przypaliło – potrawa jest gotowa. Podaję do niej własnej roboty ćwikłę – nie za ostrą! – oraz chleb. I z trudem udaje mi się zapanować nad domownikami, byśmy przed posiłkiem złożyli sobie świąteczne życzenia i podzielili się święconym jajkiem.
Jeśli, jak w mojej rodzinie, to fantastyczne danie jada się raz w roku, ma ono w sobie coś niepowtarzalnego. Jak kutia i barszcz na wigilię w przeddzień Bożego Narodzenia. A nadmiar kalorii spalimy podczas spaceru w świąteczny, wiosenny dzień.

Elżbieta Socha

  • Polska Gazeta Wrocławska

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Więcej na temat:
Więcej na temat:
Więcej na temat:
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, wyłącz Adblock na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3