Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Smalec z… fasoli. Musicie go spróbować! [BARDZO PROSTY PRZEPIS]

rsm
Wojciech Zadorowski
Robi go moja mama. I to od lat, zanim jeszcze nastała moda na wege. Po prostu mój tato lubi smalec, a że cholesterol mu skakał jak szalony, mama dostała od sąsiadki przepis na smalec z białej fasoli. I tak ta potrawa zagościła w naszym domu.

Przepis na smalec z fasoli

Składniki:
3 szklanki białej fasoli (typu jasiek)
4 duże cebule
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Dzień przed przygotowaniem „smalcu” fasolę na noc namoczyć w wodzie. Na drugi dzień ugotować ją do miękkości. Ci, którzy chcą zrobić smalec szybciej, mogą zamiast 3 szklanek fasoli, wykorzystać fasolę z puszki (3 sztuki).
Cebule pokroić na bardzo drobną kosteczkę, podsmażyć na złoty kolor.
Ugotowaną fasolę rozgnieść widelcem lub przecisnąć przez praskę (przez taką, jak ziemniaki na kopytka). Dodać cebulę, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Smalec z fasoli gotowy.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto