Przepis na smalec z fasoli
Składniki:
3 szklanki białej fasoli (typu jasiek)
4 duże cebule
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Dzień przed przygotowaniem „smalcu” fasolę na noc namoczyć w wodzie. Na drugi dzień ugotować ją do miękkości. Ci, którzy chcą zrobić smalec szybciej, mogą zamiast 3 szklanek fasoli, wykorzystać fasolę z puszki (3 sztuki).
Cebule pokroić na bardzo drobną kosteczkę, podsmażyć na złoty kolor.
Ugotowaną fasolę rozgnieść widelcem lub przecisnąć przez praskę (przez taką, jak ziemniaki na kopytka). Dodać cebulę, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Smalec z fasoli gotowy.
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?