Smaki regionu. Wybraliśmy najciekawsze przepisy [rozwiązanie konkursu]

Znamy już zwycięzców konkursu "Smaki regionu" na najciekawszy autorski przepis z kuchni regionalnej. Wybór był trudny, ale naprawdę... smaczny. Postawiliśmy na "złoto jesieni z zawijaskami", dietetyczny piernik z kapustą z Mazowsza oraz pewien szpinakowy eksperyment ze Śląska. Zobaczcie, jakie przepisy wygrały.
Konkurs "Smaki regionu"

zorganizowaliśmy w ramach akcji kulinarnie.naszemiasto.pl. Wybór był bardzo trudny, bo czytelnicy dosłownie zasypali nas ciekawymi, autorskimi przepisami ze wszystkich regionów Polski. Często były to receptury przekazywane w rodzinach z pokolenia na pokolenie, sprawdzone i lubiane.

Wśród propozycji znalazło się zarówno coś dla wegetarian, jak i wielbicieli mięsa. Dla łasuchów i fanów pikantnych potraw. Dla zwolenników kuchni wyrafinowanej, trudnej w wykonaniu, jak i piewców prostoty. Polecaliście zupy, dania mięsne, sałatki, desery, a nawet konfitury. Słowem, po raz kolejny udowodniliście, że Polacy lubią gotować i robią to dobrze.

Niestety, zgodnie z zasadami konkursu, mogliśmy wybrać (tylko) trzy - naszym zdaniem - najciekawsze, autorskie receptury. Zaznaczamy, że wybór komisji konkursowej był subiektywny, a potrawy smakowite.

Kto wygrał?

Ewa z Zielonej Góry przysłała do nas przepis na "Zaczarowaną zupę dyniową z zawijaskami serowymi". "Czy zupa może być zaczarowana? Tak, jeśli odczarowuje złe wspomnienia z przedszkola - napisała Ewa. - Dla mnie synonimem niedobrego jedzenia była mleczna zupa dyniowa… Pewnie nie tylko ja ją pamiętam. A przecież dynia to czyste złoto jesieni! Postanowiłam zatem znaleźć takie składniki, które nadadzą mojej potrawie wyraźny ton smakowy, który odczaruje złe skojarzenia".

Z kolei Milena ze Śląska zachwyciła nas swoim przepisem na "Szpinakowe kluski śląskie", czyli jej własną wersję śląskich gumiklyjz. Natomiast Ewa z Mazowsza zaproponowała "Zaskakujące ciasto z czerwonej kapusty, czyli dietetyczny piernik mazowiecki". Autorki tych trzech przepisów nagrodzimy telefonami Nokia Lumia 535 (o sposobie odbioru nagrody poinformujemy mailowo).

Oto zwycięskie przepisy:
"Zaczarowana zupa dyniowa z zawijaskami serowymi"

Składniki:
pół średniej dyni odmiany o pomarańczowej skórce (te o zielonej skórce są za słodkie)
pół paczki czerwonej soczewicy
średnia bulwa selera
pierś kurczaka
3 marchewki
korzeń pietruszki
kawałek pora
liść selera – zostawiamy na ostatni etap gotowania
pieprz i sól do smaku
kilka kulek ziela angielskiego oraz kilka liści laurowych
pieprz ziołowy do smaku

W garnku gotujemy wywar z włoszczyzny (bulwę selera kroimy na kawałki by ugotowała się równie szybko co warzywa), piersi oraz ziela angielskiego i liści laurowych - do miękkości, w niezbyt dużej ilości wody. W rondlu gotujemy soczewicę także do miękkości. W dużym garnku gotujemy dynię pokrojoną w kawałki, bez skórki i bez miąższu. Zalewamy wodą na tyle, by przykryć warzywo, gotujemy, a jakże!, do miękkości. Do ugotowanej dyni przekładamy zawartość pozostałych 2 garnków, wyławiając wcześniej z bulionu pierś kurczaka, kawałek pora oraz wszystkie listki laurowe i kulki ziela angielskiego. Wszystko razem "blendujemy" na złocisty, aksamitny krem. Teraz dosmaczamy solą, pieprzem oraz posiekanym świeżym liściem selera i gotujemy na małym ogniu ok. 10 – 15 minut by składniki się połączyły dając niesamowity smak i zapach.

Ach, to jest mój smak jesieni! Zupa ma wyraźny smak selera, ziela i liścia laurowego przełamanego słodyczą marchwi, dyni i soczewicy. Jest lekka lecz sycąca i bardzo wartościowa. Zupę można ugotować w wersji dla osób niejedzących mięsa – bez wywaru z piersi kurczaka. W wersji bezmięsnej polecam dodać do niej 2 - 3 łyżki oleju rzepakowego – trzeba pomóc witaminom się wchłonąć dla naszego zdrowia ;) Do zupy możemy podać tradycyjne minigrzanki czy groszek ptysiowy, lecz ja wolę coś innego - i tym razem jest to mój patent:

Zawijaski serowe

Rozwinięte ciasto francuskie okładamy w rządku cienkimi plastrami żółtego sera wędzonego, posypujemy przyprawą ziołową, zwijamy z powrotem w rulon. Rulonik kroimy ostrym nożem na cienkie plasterki. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy pikantne plasterki i pieczemy ok. 15 min w średnio gorącym piekarniku na złoto. Takie oto niby chipsy smakują wspaniale i pasują do „złotej zupy”. Smacznego!

"Szpinakowe kluski śląskie, czyli moja wersja śląskich gumiklyjz"

Z racji tego, iż mieszkam w woj. śląskim, od zawsze fascynowała mnie śląska kuchnia regionalna. Postanowiłam poeksperymentować z jej cennymi tradycjami smakowymi i tak oto kiedyś powstał poniższy przepis, który okazał się strzałem w dziesiątkę.

Składniki:
130 g sera mascarpone
50 g sera pleśniowego (np. Gorgonzola)- 200 g sera ricotta
1 jajko
3 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki pszennej
160 g szpinaku (może być zarówno świeży, jak i mrożony)
sól (inne przyprawy według gustu)

Sposób przyrządzenia:
1. Składniki dokładnie zmieszać i doprawić solą oraz pieprzem. Do powstałej masy dodać posiekany świeży szpinak lub ten odmrożony.
2. Otrzymane ciasto zagniatamy na obsypanej mąką stolnicy. Z wyrobionej masy wydzielamy małe porcje, z których kulamy kluski wieńcząc je dziurką po środku.
3. Kluski wrzucić do osolonej, wrzącej wody i gotować do chwili wypłynięcia.
Dzięki trzem rodzajom sera kluski są delikatne w smaku. Mają subtelny mleczny posmak oraz wspaniały aromat.
Ja podaję je z cebulką zeszkloną na maśle.

"Zaskakujące ciasto z czerwonej kapusty, czyli dietetyczny piernik mazowiecki"

Do konkursu zgłaszam przepis na ciasto, które łączy w sobie dwie kulinarne tradycje mojego domu rodzinnego - smak piernika z nieco nietypowym jak na ciasto dodatkiem - czerwoną kapustą. Kapusta często gościła w moimi domu pod różnymi postaciami. Piernik mazowiecki stanowił tradycyjną ozdobę stołu. Połączenie tych dwóch smaków daje niesamowicie smaczny i zaskakujący efekt. Miny gości, którym zdradzam sekret tego ciasta, zajadanego przez wszystkim w ogromnych ilościach, są niezastąpione. Nikt nie może uwierzyć, że bazą ciasta jest czerwona kapusta. A to właśnie ten sekretny składnik sprawia, że placek wychodzi wilgotny, długo zachowuje swoją świeżość i idealnie sprawdza się jako świąteczny deser, który możemy przygotować z wyprzedzeniem.

Składniki na ciasto (foremka 24x 24 cm):
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1 szklanka ksylitolu - cukru brzozowego (lub jeśli wolicie domowego cukru waniliowego)
łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 jajka
1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1 szklanka mąki ryżowej pełnoziarnistej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki mleka
300 g poszatkowanej czerwonej kapusty
skórka z cytryny
pół łyżeczki cynamonu
łyżeczka przyprawy korzennej
50 g orzechów włoskich - uprażonych na suchej patelni
50 g gorzkiej czekolady
garść suszonych daktyli
1 jabłko - polecam kosztelę
garść pestek słonecznika uprażonych na suchej patelni
pestki z połowy owocu granatu

Kapustę zalewamy mlekiem i gotujemy do miękkości. Następnie całość "blendujemy". W naczyniu mieszamy składniki suche - mąki, cynamon, przyprawy korzenne, proszek do pieczenia i ksylitol. Oddzielnie łączymy składniki mokre - "zblebdowaną" kapustę z mlekiem, olej, jajka i ekstrakt waniliowy. Do składników suchych przelewamy stopniowo składniki mokre i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy skórkę otartą z 1 cytryny, posiekaną czekoladę i orzechy włoskie uprażone uprzednio na suchej patelni, pokrojone w drobną kostkę jabłko ze skórką, pokrojone w drobną kostkę suszone daktyle, garść uprażonych pestek słonecznika. Całość ponownie mieszamy i przelewamy do formy 24 na 24 cm wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Wierzch posypujemy ziarnami owocu granatu. Pieczemy ok. 50 minut, temp. 180 stopni do tzw. suchego patyczka. Możemy też upiec ciasto w formie babeczek - pieczemy je krócej - ok. 30 minut. Ciasto studzimy.

Do przełożenia:
150 g masła orzechowego dobrej jakości - najlepsze domowe
2 łyżki miodu malinowego
łyżka serka kremowego waniliowego

Masło orzechowe ucieramy z miodem malinowym i serkiem. Kremem przekładamy przekrojone na pół wystudzone
ciasto. Smacznego! W załączniku zdjęcie ciasta - tym razem bez masy orzechowej.

Redaktor

Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

13.11.2015, 08:30

Nie jestem historykiem ani zawodowym kucharzem ale od kiedy ser gorgonzola jest tradycyjnym smakiem polskim . Jesli mamy dbac o polska kuchnie to promowanie tych produktow w polskich konkursach to jest kpina z polskiej kuchni . Te konkursy nie maja nic wspolnego z polska tradycyjna kuchnia . Dlatego proponuje w nastepnym konkursie postawic na pizze , kebab jako tradycyjne smaki polski bo widocznie brak naszych produktow .

11.11.2015, 13:47

Właśnie wczoraj w Biedronce kupiłam kombinowany produkt z Siedlec, pt."ćwiartka z kurczaka" klasa A świeża. W żółtym pojemniczku plastikowym przykrytym folią znajdowało. się nieświeże, zepsute, śmierdzące mięso drobiowe przykryte warstwą świeżego mięsa. nr partii 545601 (51) z firmy DROSED S.A ul. Sokołowska 154 08-110 Siedlce. Nie dzieje się to po raz pierwszy, bo ok miesiąc temu też kupiłam też ten sam produkt tej firmy z Siedlec, gdzie po rozpakowaniu okazało się, że warstwa świeżego mięsa przykrywa mięso zepsute. Dlatego nigdy więcej nie będą już z kupowała produktów tej firmy , bo jest nieuczciwa stosuje oszukańcze praktyki . Poinformuje o tym też załogę sklepu.

07.11.2015, 11:30

lecz sie kobieto

03.11.2015, 21:32

domowy pasztet z dyni
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2015/11/pasztet-z-dyni.html

30.10.2015, 18:22

Mydło i powidło zaczarowuje Was, ale jesteście śmieszni proponuje kocie gówno z musztardą fajny przepis można pół napół SMACZNEGO

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, wyłącz Adblock na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3