Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Smak świątecznych dodatków: Żurawina

red
Żurawina to dodatek także bardzo estetyczny
Żurawina to dodatek także bardzo estetyczny
Żurawina jest smaczna, ale przede wszystkim zdrowa. Hamuje proces starzenia się, podnosi odporność organizmu

Kwintesencją, czy raczej kropką nad "i", smaku potrawy jest nierzadko dodatek, który na finał użyjemy. Święta wielkanocne mają swój szczególny zestaw dodatków. W Polsce tradycyjnych i niezapomnianie smacznych. Ale uwaga! Ze świata idą nowe.

Świąteczna biała kiełbasa bez chrzanu? Bez sensu, prawda? Szczególnie gdy do chrzanu dodamy śmietanę i jabłka. Trudno też czymś innym zastąpić doskonale zrobioną ćwikłę na chrupiącej pieczeni. Oczywisty jest również majonez, coraz powszechniejszy zaś sos tatarski, zwłaszcza na jajkach. Ba, ambicje pań domu idą ostatnio tak daleko, że miast kupować gotowe dodatki w słoiczkach, coraz chętniej same na święta ucierają majonezy czy komponują sosy. Chwalebne to, bo można wówczas zadbać o indywidualny smak, a przy tym przekonać się, że ukręcenie wspomnianego majonezu wcale nie wymaga tajemnej wiedzy czy niezwykłych umiejętności. Nie trzeba też być nadzwyczaj precyzyjnym - w zależności od tego, z jakim składnikiem przesadzimy, smak sosu przechyli się na jego stronę, a biesiadnikom zawsze możemy powiedzieć, że tak miało być, bo tak właśnie lubimy. Zjedzą i powiedzą, że lepszy niż "kupny".

A nowości? Ostatnio nasze stoły coraz odważniej zdobywa żurawina. Mocne wejście ma żurawina amerykańska, która od bardziej znanej w Polsce żurawiny błotnej różni się tym, że ma większe owoce. Każdy ma okazję sprawdzić, że żurawina jest smaczna, naukowcy dodają, że jest także zdrowa. Ich zdaniem ma zbawienny wpływ na układ moczowy, hamuje proces starzenia się komórek mózgowych, podnosi odporność organizmu, posiada właściwości profilaktyczne i medyczne w leczeniu chorób układu krążenia, co zresztą od dawna wykorzystywała medycyna ludowa.

A na talerzu? Intrygujące jest to, że żurawina pasuje właściwie do wszystkiego. Pieczeń marynowana z żurawiną zyskuje wyrafinowane właściwości. Doskonałe są naleśniki z żurawiną, warto spróbować pieczonych z nią jabłek. Żurawina dobrze komponuje się z serami, jest świetna jako dodatek i ozdoba do muffinów, ciast i innych deserów. Sprawdza się w roli marmolady i soku. Warto smak świąt wzbogacić o dodatki.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dolnoslaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto