Jak przyrządzić tradycyjnego „schaboszczaka”? Nic prostszego. Kawałek schabu pokroić na plasterki (około 1 centymetra grubości), każdy plasterek roztłuc tłuczkiem, włożyć do miski i zalać mlekiem (wstawić do lodówki na godzinę). Tuż przed smażeniem wyjąć z mleka, posolić, posypać pieprzem. Na talerzu rozbełtać jajka – maczać w nim schabowe, potem obtoczyć w bułce tartej i smażyć na złoty kolor.
Jak zrobić schabowego po włosku?
Patent jest prosty – jeden składnik różni go od polskiego. Do bułki tartej trzeba nasypać (w proporcji pół na pół) starty ser parmezan. I schabowe smażyć obtoczone w jajku i mieszance bułki tartej i parmezanu.
Jak zrobić schabowego po francusku?
Proste – w tej wersji bułkę tartą zastępujemy mąką.
A schabowy po irlandzku?
Na usmażone po polsku schabowe nakładamy, tuż przed podaniem, wcześniej przesmażony na patelni, szpinak z czosnkiem.
Smacznego
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?