Brawo, oczywiście, sos. Delikatny, ale z charakterem. Im danie ma mieć wyższą smakową jakość, tym wymagania większe. Po pierwsze, ryba powinna byś świeża, złowiona kilka godzin wcześniej. W sklepach takie pływające ryby są rzadkością. Głównie zostają nam mrożone…
RYBA TYMIANKOWA
Składniki:
1,5 kg dowolnej ryby
2 średnie marchewki
150 g selera 2 średnie cebule 10 liści laurowych
5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren jałowca 1 szklanka wywaru grzybowego
1 łyżeczka startego suchego tymianku sól i pieprz do smaku
Sos tymiankowy:
1/2 litra dobrej śmietany kilkanaście gałązek świeżego tymianku 3-4 gałązki świeżego cząbru 2 zmiażdżone ząbki czosnku (młodego więcej) sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Oczyszczoną i pokrojoną w dzwonka rybę dusimy w jarzynach i przyprawach, podlewając grzybowym wywarem. Obrane wcześniej warzywa kroimy na mniejsze części, ale nie musimy kroić ich bardzo drobno. Rybę dusimy w tych warzywach na bardzo małym ogniu, uważając, żeby się nie rozpadła.
Sos robimy oddzielnie. Do śmietany w temperaturze pokojowej dodajemy zmiażdżony czosnek i posiekane zioła. Doprawiamy mocniej pieprzem i odrobinę solimy.
Kiedy wywar z ryby trochę odparuje, dodajemy go do sosu. Nie powinno być go więcej niż pół szklanki. Mieszamy i wlewamy do ryby, trzymając ją jeszcze przez parę minut na małym ogniu, tak żeby śmietana się zagrzała. KH
9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?