Brawo, oczywiście, sos. Delikatny, ale z charakterem. Im danie ma mieć wyższą smakową jakość, tym wymagania większe. Po pierwsze, ryba powinna byś świeża, złowiona kilka godzin wcześniej. W sklepach takie pływające ryby są rzadkością. Głównie zostają nam mrożone…
RYBA TYMIANKOWA
Składniki:
1,5 kg dowolnej ryby
2 średnie marchewki
150 g selera 2 średnie cebule 10 liści laurowych
5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren jałowca 1 szklanka wywaru grzybowego
1 łyżeczka startego suchego tymianku sól i pieprz do smaku
Sos tymiankowy:
1/2 litra dobrej śmietany kilkanaście gałązek świeżego tymianku 3-4 gałązki świeżego cząbru 2 zmiażdżone ząbki czosnku (młodego więcej) sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Oczyszczoną i pokrojoną w dzwonka rybę dusimy w jarzynach i przyprawach, podlewając grzybowym wywarem. Obrane wcześniej warzywa kroimy na mniejsze części, ale nie musimy kroić ich bardzo drobno. Rybę dusimy w tych warzywach na bardzo małym ogniu, uważając, żeby się nie rozpadła.
Sos robimy oddzielnie. Do śmietany w temperaturze pokojowej dodajemy zmiażdżony czosnek i posiekane zioła. Doprawiamy mocniej pieprzem i odrobinę solimy.
Kiedy wywar z ryby trochę odparuje, dodajemy go do sosu. Nie powinno być go więcej niż pół szklanki. Mieszamy i wlewamy do ryby, trzymając ją jeszcze przez parę minut na małym ogniu, tak żeby śmietana się zagrzała. KH
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?