Składniki:
- kilogram filetów rybnych
- 3 duże cebule
- 3 duże marchewki
- 2 pietruszki
- 1 seler
- słodka papryka
- sól i pieprz
- mały słoik koncentratu pomidorowego
- ziele angielskie, listek laurowy, sok z cytryny
Przygotowanie:
Najpierw na rozgrzanym tłuszczu należy usmażyć filety obtoczone w mące (nie trzeba rozmrażać).
Po usmażenie ryby podrumieniamy cebulę na lekko złoty kolor (ale nie na tym samym tłuszczu na którym smażyliśmy rybę. Następnie dodajemy marchewki, pietruszki i seler starte na tarce o dużych oczkach oraz ziele angielskie i listek
bokowy. Jarzyny dusimy pod przykryciem na małym ogniu około pół godziny.
Pod koniec duszenia wciskamy sok z połowy cytryny i dodajemy koncentrat oraz doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką w proszku.
Jeżeli chcemy rybę podać na zimno to gotowym sosem zalewamy rybę na półmisku i odstwiamy do wystygnięcia.
Jeżeli na ciepło - usmażoną rybę wkładamy do sosu i chwilę podgrzewamy.
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?