Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przysmaki kuchni ukraińskiej

NM
Potrawy kuchni ukraińskiej są dosyć ciężkie i tłuste. Doskonale pasują raczej na zimowe obiady niż na upalne letnie dni.

Kuchnia słynie przede wszystkim z doskonałych zup i potraw mącznych. Różne pierożki i placuszki z nadzieniami sprzedawane są często na ulicy i zastępują popularne u nas hamburgery czy hot dogi. Kuchnia jest bardzo urozmaicona, na co wpływ miały powikłane dzieje tego narodu. Widać spore wpływy tatarskie, żydowskie, rumuńskie i rosyjskie. Jedną z najbardziej charakterystycznych potraw, która pojawia się praktycznie w każdym ukraińskim domu, są pirożki. Jest to rodzaj bułek smażonych na głębokim oleju z nadzieniem słodkim lub słonym, np. z ziemniaków, kapusty z grzybami lub mięsa. Elżbieta Podolska

Barszcz ukraiński

Składniki:
50 dag mięsa wołowego z kością
40 dag białej kapusty
40 dag ziemniaków
25 dag ćwikły
korzeń pietruszki
2 średnie marchewki
1-2 cebule słoiczek przecieru pomidorowego
4 łyżki śmietany 18%
2 łyżki oleju
łyżka octu, łyżka cukru, mąka do zasmażki
50 g masła
5-6 ząbków czosnku
pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, sól do smaku

Przygotowanie:
Ugotować bulion, przecedzić, oddzielić mięso od kości, odłożyć. Obrane buraki pokroić w paseczki, usmażyć na oleju z octem, cukrem i przecierem pomidorowym. Podlać bulionem, dusić do stanu półmiękkości. W międzyczasie podsmażyć cebulę z pokrojonymi w paski marchewkami i pietruszką. Do bulionu dodać ziemniaki, zagotować, wrzucić poszatkowaną kapustę. Po 15 min wrzucić do bulionu zawartość obu patelni, przyprawy, gotować 15 min. Dodać zasmażkę, czosnek i natkę pietruszki. Zdjąć garnek z ognia i przed podaniem odstawić na godzinę. Do talerzy nakładać najpierw kawałek wołowiny, śmietanę, bulion, całość posypać pietruszką i koperkiem.

Gałuszki

(czyli kuleczki ziemniaczano-mięsne)

Składniki:
8-10 ugotowanych ziemniaków
3 łyżki mąki
3-4 łyżki gęstej śmietany jajko
20 dag wędliny lub pieczonego mięsa
łyżka masła i oleju
sól, pieprz

Przygotowanie:
Ziemniaki umyć, obrać i ugotować. Razem z wędliną przepuścić przez maszynkę. Wymieszać dokładnie z masłem, jajkami, śmietaną i mąką. Przyprawić do smaku, a następnie zagniatać, aż powstanie gładka masa. Formować niewielkich rozmiarów kulki. Piec je w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na złoty kolor. Podawać polane roztopionym masłem.

Ukraińskie gołąbki

Składniki:
główka białej kapusty
1/2 kg mięsa mielonego (mieszanego)
woreczek ryżu
4-5 marchewek
2 średnie cebule
sól, pieprz, liść laurowy
kostka rosołowa
śmietana
koncentrat pomidorowy

Przygotowanie:
Kapustę sparzyć, oddzielić liście i zblanszować. Ugotować ryż, ale tak, żeby był kleisty. Marchewki zetrzeć na grubej tarce, cebulę pokroić w kostkę. Rozgrzać 2-3 łyżki oleju, usmażyć na złoto cebulę, dodać marchewki. Przesmażyć. Mięso wymieszać z ryżem. Przyprawić do smaku. Na liście kapusty układać farsz. Zawijać. Ciasno ułożyć w rondlu na marchewce i resztką marchwi przykrywając. Dodać liść laurowy. Zalać gołąbki bulionem wymieszanym z mąką i śmietaną. Dusić do miękkości.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dolnoslaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto