Przepis na szybką szarlotkę

Najpierw przygotowujemy nadzienie:

1,5 kg jabłek,
2 łyżeczki cynamonu,
3-4 łyżki bułki tartej (ilość zależy od soczystości jabłek),
cukier -wg uznania.

Jabłka obieramy i kroimy na cienkie plasterki, po czym dusimy na małym ogniu do momentu aż lekko zmiękną. Studzimy i dodajemy cynamon, cukier, bułkę tartą, po czym wszystko dobrze mieszamy.

Ciasto:

400 g mąki,
15 dag masła (o temperaturze pokojowej),
15 dag cukru pudru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 jajko,
1 kopiasta łyżka gęstej śmietany.

Mąkę z proszkiem przesiać, dodać pozostałe składniki, po czym wszystko zagnieść. Podzielić ciasto na dwie połówki. Każdą część ciasta rozwałkować na blacie posypanym mąką.

Jedną częścią wykładamy tylko spód wysmarowanej formy (o wymiarach 24 cm na 36 cm). Robimy widelcem dziury, kładziemy jabłka i przykrywamy drugą częścią ciasta. Ponownie robimy dziury, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy około 45-50 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Surowego ciasta nie trzeba schładzać w lodówce.

Weronika Chilmon

  • Wiadomości24.pl
Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Więcej na temat:
Więcej na temat:
Więcej na temat:
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, wyłącz Adblock na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3