Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przepis na szybką szarlotkę

Weronika Chilmon

Najpierw przygotowujemy nadzienie:

1,5 kg jabłek,
2 łyżeczki cynamonu,
3-4 łyżki bułki tartej (ilość zależy od soczystości jabłek),
cukier -wg uznania.

Jabłka obieramy i kroimy na cienkie plasterki, po czym dusimy na małym ogniu do momentu aż lekko zmiękną. Studzimy i dodajemy cynamon, cukier, bułkę tartą, po czym wszystko dobrze mieszamy.

Ciasto:

400 g mąki,
15 dag masła (o temperaturze pokojowej),
15 dag cukru pudru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 jajko,
1 kopiasta łyżka gęstej śmietany.

Mąkę z proszkiem przesiać, dodać pozostałe składniki, po czym wszystko zagnieść. Podzielić ciasto na dwie połówki. Każdą część ciasta rozwałkować na blacie posypanym mąką.

Jedną częścią wykładamy tylko spód wysmarowanej formy (o wymiarach 24 cm na 36 cm). Robimy widelcem dziury, kładziemy jabłka i przykrywamy drugą częścią ciasta. Ponownie robimy dziury, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy około 45-50 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Surowego ciasta nie trzeba schładzać w lodówce.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dolnoslaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto