Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przepis na pyszny chleb

Redakcja

1 kg mąki pełnoziarnistej
½ szklanki siemienia lnianego
2,5 szklanki płatków owsianych ( ja używałem „Górskich”)
½ szklanki pestek słonecznika,
5 dag drożdży, ( najlepszy jest zakwas)
1 litr ciepłej wody
1 łyżka cukru
1 łyżka soli

Drożdże należy pokruszyć, dodać cukier i zalać ciepłą wodą z solą, a następnie odłożyć na 10 min.

Następnie bierzemy pozostałe składniki czyli mąkę, płatki owsiane, pestki słonecznika, dyni oraz siemię lniane. Mieszamy je w misie i dolewamy przygotowane, rozwodnione drożdże. Po dokładnym wymieszaniu ciasta wlewamy je do wysmarowanej olejem formy ( ja próbowałem jedną większą, ale najlepiej wychodzi w keksówkach). Ciasto nie może zajmować więcej niż połowę wysokości formy.

Odstawiamy formę z ciastem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( ja nagrzewam palnik na kuchence gazowej, wyłączam i w ten sposób mam już ciepłe miejsce)
wstawiam go do lekko nagrzanego piekarnika i piekę przez około 60 min. w temp.
200 C.

Pamiętam z dzieciństwa, jak mama piekła chleb i wyjmowała gorący bochenek, to smarowała skórkę słoniną, by była błyszcząca i bardziej pachnąca. My z małżonką smarujemy skórkę żółtkiem, co sprawia, że jest ona bardziej miękka i złocista.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dolnoslaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto