Składniki:
700 g mąki
60 g świeżych drożdży,
1 i 1/3 szklanki cukru (około 180 g),
100 g roztopionego masła,
6 żółtek,
0,5 litra letniego mleka,
0,5 łyżeczki soli,
200 g rodzynek,
150-200 g skórki pomarańczowej,
Można dodać parę kropel cytrynowego aromatu, ale ja nigdy nie dodaję.
Do połowy letniego mleka wsypać połowę ilości cukru, wkruszyć drożdże. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do dużej misy wsypać przesianą mąkę dodać rozczyn, resztę cukru, mleko, żółtka, sól oraz bakalie.
Wymieszać, aż ciasto będzie odchodziło od rąk, wtedy dodać letnie rozpuszczone masło, ponownie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość. Po czym lekko wymieszać i włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy (3 litrowej z kominkiem).
Odstawić ponownie, aż ciasto powiększy się do wysokości 3/4 formy. Piec około 40-45 minut w temperaturze 175 stopni. Sprawdzając czy patyczek włożony do ciasta jest suchy
Po upieczeniu polać lukrem:
1 szklankę cukru pudru utrzeć z 2 łyżkami soku z cytryny, 1 łyżką gorącej wody i paroma kroplami aromatu cytrynowego.
Babkę można nasączyć również sokiem z cytryny:
Sok z 2 wyciśniętych cytryn wymieszać z niewielką ilością słodzonej wody lub alkoholu, babkę ponakłuwać, nasączyć.
Białka które pozostały można włożyć do pojemniczka i zamrozić, po odmrożeniu są jak świeże.
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?