Co ciekawe, także liście dziko rosnącej poziomki - a to one są głównym surowcem zielarskim - zawierają znacznie więcej cennych składników niż pochodzące od roślin uprawnych. Poziomka to jeden z najpyszniejszych owoców klimatu umiarkowanego. Nie jest zbyt okazała, ale ten smak! Poza tym świeże owoce to samo zdrowie. Zawierają witaminę C (nawet do 100 mg w 100 g), karotenoidy, antocyjany, witaminę B1, B2, B6, K i PP, a także sole żelaza, fosforu, wapnia, potasu. Najzdrowsza jest prosto z krzaka, ale dla własnego bezpieczeństwa powinniśmy ją umyć przed spożyciem. Owoce leśnego runa - jagody, maliny, jeżyny - mogą bowiem być skażone jajami bąblowca. Jest to pasożyt, którego nosicielami są m.in. zwierzęta leśne oraz psy. Dla człowieka zakażenie bąblowcem jest bardzo groźne.
Warto jeszcze wspomnieć o liściach poziomki. Często są one składnikami mieszanek ziołowych o działaniu moczopędnym, przeciwzapalnym i przeciwbiegunkowym. Odwary z liści poziomek polecane są do płukania jamy ustnej i gardła przy stanach zapalnych. Zawarte w nich garbniki mają działanie ściągające na błonę śluzową przewodu pokarmowego, zwalczają bakterie i działają lekko zapierająco.
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?