Korzenie i owoce pietruszki stosowane są do wyrobu preparatów o działaniu moczopędnym i odkażającym drogi moczowe. Wyciągi z tej rośliny wchodzą w skład past i mieszanek, zalecanych przy infekcjach i skłonności do tworzenia się kamieni w drogach moczowych. Mają też właściwości rozkurczowe, antyseptyczne, pobudzają wydzielanie śliny i soków trawiennych. Najwięcej olejku eterycznego, flawonoidów i innych cennych związków zawierają owoce pietruszki, które zbiera się w drugim roku uprawy rośliny.
Świeży korzeń pietruszki można pokroić na plasterki i wysuszyć. Rozdrobniony susz posłuży do parzenia herbatki - wystarczy zalać łyżkę pokruszonych korzeni szklanką wrzątku i parzyć pod przykryciem przez 10 minut. Pijemy trzy razy dziennie po 1/3 szklanki. Bardzo wartościowym dla zdrowia produktem jest także nać pietruszki. Warto jeść ją przez cały rok (łatwo wyhodować natkę w doniczce z korzenia), bo zawiera mnóstwo witaminy C - 100 g natki to aż 177 mg witaminy C (np. cytryna ma jej 50 mg, kiwi - 59 mg, czarne porzeczki - 182 mg), beta-karotenu (drugie po marchwi miejsce wśród popularnych warzyw), 193 mg wapnia (wartość niespotykana w świecie roślin), 5 mg żelaza (szpinak ma tylko 2,8 mg), a poza tym duże porcje magnezu, potasu, fosforu i kwasu foliowego.
Te produkty powodują cukrzycę u Polaków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?