Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Proste sposoby na wyszukany obiad z pomysłem (PRZEPISY)

red.
Możesz uniknąć podawania wszystkim znanych dań
Możesz uniknąć podawania wszystkim znanych dań fot. Polskapresse
Chcesz zrobić wrażenie na gościach? Na przykład teściowa z teściem przyjeżdżają, a Ty masz dość podawania rosołu, schabowego i lodów na deser? Skorzystaj z naszych przepisów na niedzielny obiad. Obiecujemy: powalą ich na kolana

Zupa tajska z mlekiem kokosowym i kurczakiem
Składniki:

3 kostki rosołu z kury Knorr
6 posiekanych szalotek
1 pęczek posiekanej kolendry
sól i pieprz do smaku, można dodać również pastę TOM KA KAI
2 pokrojone w płaty piersi z kurczaka (tak jak do carpaccio)
3 pokrojone w cienkie paseczki liście kafir (liście cytrynowca)
2 łodygi zmiażdżonej trawy cytrynowej
40 g grubo startej galangi (imbir tajski, ale może być zwykły)
1 posiekana czerwona papryczka chili bez pestek (dla lubiących bardzo ostre)
500 ml mleczka kokosowego lub śmietanki kokosowej
2 łyżki sosu rybnego Nouc Mam
sok z 1 limonki
pęczek posiekanej kolendry
2 łyżki cukru brązowego

Przygotowanie:
Do 2,5 litra gotującej się wody wrzuć kostki rosołowe, wymieszaj trzepaczką. Wrzuć do garnka liście kafir, trawę cytrynową, chili, imbir tajski, szalotki, sos rybny, połowę soku z limonki (najlepiej w woreczku z gazy). Poczekaj aż się zagotuje (ok. 2 min). Wymieszaj całość, dodaj mleczko kokosowe. Wlej resztę soku z limonki, zmniejsz ogień i wymieszaj. Dodaj cukier brązowy, ponownie wymieszaj, zagotuj. Jeśli masz, dodaj pastę TOM KA KAI i ponownie zamieszaj. Do wrzącego bulionu wrzuć kurczaka. Nie zapominaj o mieszaniu, aby mięso się nie skleiło!

Spróbuj. Możesz dodać trochę soli i pieprzu do smaku. Jeśli lubisz bardziej kwaskową, dodaj soku z limonki. Nalej zupę do kokilek, posyp posiekaną kolendrą. Tom Ka podaje się z ugotowanym na sypko białym ryżem, najlepiej tajskim jaśminowym, ryż podaje się w oddzielnych miseczkach.

Grillowany filet z kurczaka z sosem z suszonych pomidorów
Składniki:
filet z kurczaka
suszone pomidory - 7 szt.
śmietana 30% - 150 ml
sól, pieprz
różne sałaty
sos Kukania
krem Balsamico di Modena

Przygotowanie:
Filet z kurczaka myjemy, doprawiamy solą i pieprzem, grillujemy. Pokrojone suszone pomidory dusimy przez kilka minut w śmietanie na patelni do czasu, aż sos uzyska kremową konsystencję. Doprawiamy solą i pieprzem. Na talerzu podajemy z mixem sałat delikatnie polanych kremem Balsamico di Modena.

Sernik
Składniki
SER:
1 kg sera
1 szklanka mleka
1 szklanki oleju
4 żółtka
1 szklanka cukru
1 budyń śmietankowy
2 jajka

Składniki ciasto:
30 dag mąki (2 szklanki)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szklanka cukru
1 całe jajo
2 żółtka
10 dag margaryny
1 czubata łyżka smalcu

Przygotowanie:
Ciasto zagnieć i wyłóż na blachę, ser wymieszaj z pozostałymi składnikami i wylej na ciasto. Piecz 50-60 minut. Pozostałe białka ubij na sztywna pianę z 1 szklanką cukru. Po upieczeniu sernika pianę wyłóż na ciasto i zapiecz na lekko złoty kolor (10-15 minut). Gotowy sernik wyjmij z piekarnika i pozostaw w chłodnym miejscu.

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz w serwisie DOLNOŚLĄSKI SMAK

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dolnoslaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto