Karp smażony [PRZEPIS]
Składniki :
karp filetowany (bez skórki)
cytryna
sól
pieprz
mąka
mleko
masło klarowane
Potrawy wigilijne: karp smażony [PRZEPIS]. Przygotowanie:
Filety z karpia zanurzamy w mleku i odstawiamy na kilka godzin (najlepiej w lodówce). Następnie osuszamy karpia w papierowym ręczniku i skrapiamy sokiem z cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem, i obtaczamy w mące.
Karpia smażymy na klarowanym maśle z obu stron na złocisty kolor.
**
Potrawy wigilijne: Wedle tradycji ma ich być dwanaście**
Jakie - to zależy od indywidualnych upodobań i regionu. Jedno nie ulega wątpliwości - wszystkie potrawy serwowane na wigilijnym stole muszą być postne. Stały jest zestaw produktów, z których są one przygotowywane, wszystkie są płodami lasów, pól, ogrodów, rzek i stawów. A zatem: różne gatunki kasz i mąki, kiszona kapusta i groch, grzyby, ryby, mak i miód, suszone warzywa i owoce. Podstawą wieczerzy wigilijnej jest postna zupa. Może być to barszcz czerwony z uszkami z nadzieniem grzybowym, żur, zupa grzybowa albo rybna.
Każda z wigilijnych potraw, łącznie z symbolizującym jedność opłatkiem - którym na znak jedności łamiemy się na wstępie wieczerzy, miała określoną symbolikę. Dlatego aby zaskarbić sobie zdrowie, siłę i dostatek urodzaju na przyszły rok, w wigilię trzeba było spróbować wszystkiego.
Zobacz też:
Potrawy Wigilijne: barszcz wigilijny
**
Potrawy Wigilijne: karp na słodko**
Potrawy Wigilijne: pierogi z kapustą i grzybami
Codziennie rano najświeższe informacje, zdjęcia i video z regionu. Zapisz się do newslettera!
Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?