Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Poncz stary i klasyczny

KH
123rf
Poncz pochodzi z Indii, a nazwa tego gorącego drinku wywodzi się z sanskryckiego słowa "pancz", co oznacza pięć i odnosi się do pięciu smaków: alkoholu, gorzkiego, kwaśnego, słodkiego i neutralnego.

Do Europy tę kompozycję przywieźli brytyjscy koloniści, a dokładniej marynarze. Do salonów przeniknął z portowych knajp. Przez Barbados trafił też do Ameryki Północnej, zanim powstały Stany Zjednoczone.

Chciałem przywołać właśnie taki stary przepis na poncz zapisany w 1732 r., który podawano członkom rybackiego klubu Fish House w Filadelfii.
Podaję proporcje dla jednej osoby. Gdy chcemy serwować poncz w wazie, musimy składniki porcji pomnożyć przez liczbę gości i toasty.

FISH HOUSE PUNCH

Składniki:
20 ml ciemnego rumu 20 ml koniaku 15 ml soku z cytryny 5 ml likieru brzoskwiniowego 1 łyżka cukru pudru 70 ml wrzącej wody

Przygotowanie: Pojedynczą porcję najlepiej zrobić w grubej szklanicy albo grubym ogrzanym kubku. Robota bardzo prosta. Wsypujemy cukier, wlewamy wszystkie składniki. Na końcu wrzątek. Mieszamy paręnaście sekund i pijemy. Jeśli robimy poncz w wazie, musimy pamiętać, żeby przed wlaniem wrzątku rozpuścić cały cukier.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dolnoslaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto