Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Placki spod Sycowa - ziemniaczane z cebulą

Krzysztof Kucharski
Jeszcze do połowy XVIII wieku ziemie sycowskie z potężną warownią Sycowem były państwem stanowym. Nieco wcześniej pojawiły się tam na polach pierwsze zagony ziemniaków.

Jeszcze do połowy XVIII wieku ziemie sycowskie z potężną warownią Sycowem były państwem stanowym. Nieco wcześniej pojawiły się tam na polach pierwsze zagony ziemniaków. W roku 1742 sycowskie państwo straciło suwerenność na rzecz Prusaków. Bulwy były piękne i nawet po ostatniej wojnie światowej. Sycowski powiat był potęgą w ich uprawie. Zresztą, do dziś dominują tu zdrowe, ekologiczne ziemniaki.
Nic też dziwnego, że te popularne warzywa są tu przyrządzane od wieków na setki sposobów.
Największą popularnością cieszyły się umyte ziemniaki w mundurkach, krojone w cienkie plasterki i smażone na oleju oraz placki ziemniaczane z cebulą.
PLACKI ZIEMNIACZANE Z CEBULĄ
1 kg ziemniaków
3 duże cebule
5 łyżek mąki pszennej
6 łyżek smalcu domowego
1 szklanka dobrego oleju
2 jaja
2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo zmielonego
1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
sól do smaku

Ziemniaki zetrzeć na tarce i pozostawić w misce na kilka minut, następnie odlać z nich sok. Do masy ziemniaczanej dodać sól, mąkę, surowe jaja oraz zmielony pieprz, gałkę muszkatołową oraz posiekane na drobno cebule. Całość dokładnie wymieszać. Tłuszcze połączyć razem i stopić. Na patelnię wlewać odpowiednie ilości tłuszczu, dobrze ogrzać, po czym łyżką nakładać niewielkie placuszki z przygotowanej masy i cebuli. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać na ciepło lub na zimno, z dodatkami słonymi albo słodkimi i śmietaną, względnie kwaśnym mlekiem.

Nie tylko ruskie pierogi
Chcemy wspólnie z Państwem stworzyć listę regionalnych potraw. Przepisy będziemy zamieszczać w każdą środę, a na koniec ogłosimy wielki konkurs kulinarny na sztandarowe dolnośląskie dania. Czekamy na propozycje. Piszcie do nas na adres:
„Słowo Polskie • Gazeta Wrocławska”,
ul. Strzegomska 42a,
53-611 Wrocław, z dopiskiem POTRAWA albo wysyłajcie e-maile: [email protected]

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dolnoslaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto