Placki spod Sycowa - ziemniaczane z cebulą

Jeszcze do połowy XVIII wieku ziemie sycowskie z potężną warownią Sycowem były państwem stanowym. Nieco wcześniej pojawiły się tam na polach pierwsze zagony ziemniaków.

Jeszcze do połowy XVIII wieku ziemie sycowskie z potężną warownią Sycowem były państwem stanowym. Nieco wcześniej pojawiły się tam na polach pierwsze zagony ziemniaków. W roku 1742 sycowskie państwo straciło suwerenność na rzecz Prusaków. Bulwy były piękne i nawet po ostatniej wojnie światowej. Sycowski powiat był potęgą w ich uprawie. Zresztą, do dziś dominują tu zdrowe, ekologiczne ziemniaki.
Nic też dziwnego, że te popularne warzywa są tu przyrządzane od wieków na setki sposobów.
Największą popularnością cieszyły się umyte ziemniaki w mundurkach, krojone w cienkie plasterki i smażone na oleju oraz placki ziemniaczane z cebulą.
PLACKI ZIEMNIACZANE Z CEBULĄ
1 kg ziemniaków
3 duże cebule
5 łyżek mąki pszennej
6 łyżek smalcu domowego
1 szklanka dobrego oleju
2 jaja
2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo zmielonego
1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
sól do smaku

Ziemniaki zetrzeć na tarce i pozostawić w misce na kilka minut, następnie odlać z nich sok. Do masy ziemniaczanej dodać sól, mąkę, surowe jaja oraz zmielony pieprz, gałkę muszkatołową oraz posiekane na drobno cebule. Całość dokładnie wymieszać. Tłuszcze połączyć razem i stopić. Na patelnię wlewać odpowiednie ilości tłuszczu, dobrze ogrzać, po czym łyżką nakładać niewielkie placuszki z przygotowanej masy i cebuli. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać na ciepło lub na zimno, z dodatkami słonymi albo słodkimi i śmietaną, względnie kwaśnym mlekiem.

Nie tylko ruskie pierogi
Chcemy wspólnie z Państwem stworzyć listę regionalnych potraw. Przepisy będziemy zamieszczać w każdą środę, a na koniec ogłosimy wielki konkurs kulinarny na sztandarowe dolnośląskie dania. Czekamy na propozycje. Piszcie do nas na adres:
„Słowo Polskie • Gazeta Wrocławska”,
ul. Strzegomska 42a,
53-611 Wrocław, z dopiskiem POTRAWA albo wysyłajcie e-maile: my@gazeta.wroc.pl

Krzysztof Kucharski

  • Polska Gazeta Wrocławska
Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Więcej na temat:
Więcej na temat:
Więcej na temat:
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, wyłącz Adblock na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3