Konkurs Piw Rzemieślniczych jest przeprowadzany od ośmiu lat i to w nim sędziowie wybierają najlepsze piwa uwarzone według autorskich receptur. Małe browary (rzemieślnicze, restauracyjne i regionalne) z całej Polski mogą wystawić po jednym piwie w każdej kategorii, między innymi Grodziskie, Pszeniczne, American Pale, White IPA, Black IPA czy Pumpkin Ale. Jury wybiera w każdej z nich trzy najlepsze piwa.
W tym roku w kategorii piw pszenicznych srebro zdobyło piwo z browaru restauracyjnego Złoty Pies. Golden Weizen, autorstwa Łukasza Szweda. To klasyczne piwo pszeniczne w niemieckim stylu (słód pszeniczny stanowi ponad 50% zasypu). Jest orzeźwiające, słodowe, o smaku chlebowym. Warzy się je przy użyciu polskiego chmielu Lubelski.
- To duży sukces naszego browaru, który otwarty został niedawno. Nie warzyliśmy go specjalnie na konkurs, po prostu zgłosiliśmy to, co było na kranie – mówi Łukasz Szwed.
Łukasz Szwed, autor receptury, zaczynał jako piwowar domowy. Fascynacja różnorodnością niuansów, które decydują o smaku i aromacie piwa, skłoniła go do dalszego rozwoju. Zrobił doktorat na wrocławskim Uniwersytecie Przyrodniczym w dziedzinie technologii żywności i żywienia człowieka, specjalność – procesy fermentacji.
Teraz jest głównym piwowarem we wrocławskim browarze restauracyjnym Złoty Pies, który otworzył się niespełna miesiąc temu we wrocławskim Rynku. W tej chwili można tutaj zamawiać cztery rodzaje rzemieślniczego piwa, warzonego na miejscu. Oprócz nagrodzonego Golden Weizena – z golden retrieverem na kranie - goście mogą degustować również Boksera (Lager), Pitbulla (IPA), Buldoga Amber (wariacja na temat marcowego).
Michał Pietrzak - Niedźwiedź włamał się po smalec w Dol. Strążyskiej
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?