Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Piwo księcia Bolka

Krzysztof Kucharski
Dziś nikt nie próbuje nawet dociekać, dlaczego książę Bolek I Jaworski, zakładając w roku 1297 Kąty Wrocławskie, cztery jego rogatki podlał piwem? Bardzo mnie intryguje, co to znaczy podlał? A być może tylko w tym ...

Dziś nikt nie próbuje nawet dociekać, dlaczego książę Bolek I Jaworski, zakładając w roku 1297 Kąty Wrocławskie, cztery jego rogatki podlał piwem? Bardzo mnie intryguje, co to znaczy podlał? A być może tylko w tym miejscu nieco piwa wypito za powodzenie miasta.

Znany birolog, prof. Marian Zarzeczny, próbował mi tłumaczyć jak dziecku, że w tym czasie wielu Słowian dalej kultywowało jeszcze najróżniejsze pogańskie praktyki, a jedną z nich było wylewanie odrobiny piwa czy innego trunku na ziemię. Krótko mówiąc podlano granice Kątów Wrocławskich piwem, ale przede wszystkim wypito sporo ku chwale przyszłego grodu, który miał szczęście leżeć przy handlowych szlakach ówczesnej Europy. Swoją drogą sporo miast może Kątom zazdrościć historii. Jak smakowało owo piwo, każdy może spróbować, bo warzono je mniej więcej tak...
Przepraszam, zapomniałem dodać, że warto swój charakter wyposażyć w cierpliwość!

BOLKOWE PIWO DOMOWE
* 2 litry jęczmienia
* 2 kg cukru d 200
* chmielu d 50 g drożdży

Wsypany do kamiennego garnka jęczmień zalewamy ciepłą wodą, mieszamy i odstawiamy na 6 godzin. Garnek przykrywamy lnianą ściereczką i przewiązujemy bandażem. Ustawiamy w ciepłym miejscu i przykrywamy kocem. Po dwóch tygodniach sprawdzamy, czy jęczmień zaczął kiełkować. Jeśli tak, kiełkujące ziarna przesypujemy do garnka z 8 litrami ciepłej wody i gotujemy przez 3 godziny. W drugim garnku do 2 litrów wody wrzucamy chmiel i gotujemy 3 godziny. W trzecim robimy syrop z 2 kg cukru i 2 litrów wody. Wszystkie te składniki łączymy w dużym garze albo emaliowanym wiadrze. Wywar z chmielu i jęczmienia należy przecedzić. Mieszaninę wywarów i syropy studzimy do ok. 30 stopni i dodajemy drożdże rozprowadzone w letniej wodzie. Znów dokładnie mieszamy i przykrywamy naczynie gazą i odstawiamy na dobę. Przelewamy piwo do beczułki albo butelek ze szczelnym zamknięciem i odstawiamy na tydzień. Potem możemy się cieszyć z własnego piwa.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dolnoslaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto