Piwo i jedzenie – poznaj zasadę harmonii rządzącą tej jesieni!

Akcja specjalna Grimbergen
Czy wiesz, że komponując piwo z potrawą, możesz dobrać je tak, aby podkreślić smak i aromat dania? Odpowiedni chmielowy napój świetnie nada się zarówno do prostych, jak i bardziej wykwintnych posiłków. Wystarczy poznać złotą zasadę beer&food pairingu – metodę harmonii!

Delikatna drobiowa sałatka, grillowane warzywa, a może owocowy sorbet? Niezależnie od tego, na jaką przystawkę, danie główne czy deser zdecydujesz się podczas wizyty w restauracji, z każdej części kulinarnej uczty możesz czerpać jeszcze więcej wrażeń! Dobierając podobne smaki potrawy i piwa Grimbergen, czyli łącząc piwa z potrawą o zbliżonych walorach smakowych i aromatycznych, poczujesz feerię aromatów i smaków ukrytych w daniu. Zgodnie z zasadą harmonii łączymy harmonizujące ze sobą smaki piw i potraw.

Delikatniejszym trunkom powinny towarzyszyć łagodne potrawy, a te o bardziej zdecydowanym smaku komponujemy z odpowiednio bardziej wyrazistymi składnikami dań. Okazją do poznania zasady harmonii będzie festiwal Grimbergen Taste, który odbędzie się w październiku, m. in. w Warszawie, Krakowie, Wrocławiu, Gdyni, Poznaniu, Rzeszowie, Częstochowie czy Zakopanem.

Do przystawek na bazie drobiu i innych białych mięs, a także świeżych owoców, wędlin dojrzewających, twardych serów, warzyw i ziół możemy dobrać Grimbergen Blonde. Ten klasyczny wariant Grimbergena o wyczuwalnym aromacie miodu, lukrecji i orientalnych przypraw najlepiej wydobędzie także walory dań mącznych, z dodatkiem pieczywa i na bazie ziemniaków.

Sięgając po danie główne z dodatkiem czerwonego mięsa, dziczyzny, jagnięciny czy ryb lub wędzonek, warto wybrać Grimbergen Double. Ten trunek o intensywnym aromacie wzmocni także smak zawiesistych zup, dań z dodatkiem kapusty, warzyw strączkowych czy aromatycznych serów. Dzięki podwójnej fermentacji to delikatnie słodkie piwo, z wyczuwalnym aromatem owocowych i korzennych nut, będzie harmonizowało ze smakiem suszonych i leśnych owoców czy przyprawami o intensywnym zapachu (papryka, czosnek, kolendra, kmin rzymski).

Wybierając na deser delikatny krem lub lody, sięgnij po pszeniczny wariant Grimbergena – subtelny w maku Grimbergen Blanche. To lekkie, orzeźwiające piwo o nutach kolendry, cytrusów i bananów skomponuje się także ze słodkimi kremami, tortami i sosami owocowymi.

O festiwalu Grimbergen Taste:
Październikowy festiwal to obowiązkowa pozycja w kalendarzu każdego wielbiciela piwa i dobrego jedzenia. Zasady festiwalu są proste. Tylko przez miesiąc każdy, kto wybierze się do partnerskich lokali, będzie miał szansę skosztować dań idealnie skomponowanych z trzema wariantami piwa Grimbergen. Na gości restauracji biorących udział w festiwalu czekać będzie specjalne menu, w którym do przystawki, dania głównego i deseru serwowany jest inny smak legendarnego piwa Grimbergen.

Więcej informacji o wydarzeniu Grimbergen Taste oraz listę lokali, do których zawita festiwal, można znaleźć na Facebooku: www.facebook.com/events/686932511455675

Festiwal Grimbergen Taste to nie tylko niezapomniane doznania kulinarne, ale także świetny sposób
na spędzenie jesiennego, październikowego wieczoru w gronie rodziny lub znajomych. Przyjdź
i przekonaj się sam!

Strona internetowa marki Grimbergen: www.grimbergen.pl
Oficjalny profil marki Grimbergen na Facebooku: www.facebook.com/bractwofeniksa

Partnerem wydarzenia jest portal kulinarny Zomato.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dolnoslaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto