Melba czyli brzoskwiniowy świat - deser

Pani Melba do historii muzyki nie przeszła, ale jej pseudonim artystyczny zna chyba każdy amator słodkości na kuli ziemskiej
Deser Melba. Brzoskwinie, lody i płatki migdałów
 fot. wikipedia.org

Zapraszam Państwa do brzoskwiniowego świata. By nadać mu od razu smakowy charakter, namawiam do zrobienia sobie sosu brzoskwiniowego, który może towarzyszyć wykwintnej pieczeni albo delikatnym pasztetom. Taki sos robili już Chińczycy dwa tysiące lat przed naszą erą, bo brzoskwinie stamtąd pochodzą, ale też w starożytnym Rzymie był pewnie w menu każdej słynnej uczty. Do Rzymu te owoce z meszkiem przywędrowały z Persji.

Obrane ze skóry owoce wystarczyło przetrzeć przez sito, odcedzić i dodać odrobinę dobrego wina. Do dziś ten przepis się nie zmienił. Mój sos zrobiony z pięciu brzoskwiń doprawiam łyżeczką dobrego miodu i kieliszkiem nalewki z żurawiny.

Raz już udało mi się popisać u znajomych najprostszym na świecie deserem z brzoskwiń, moreli i węgierek z lodami czekoladowymi, serkiem waniliowym homogenizowanym i jagodami z listkami świeżej mięty w dekoracji. Obraną ze skórki brzoskwinię dzielimy na pół, wyjmujemy pestkę, to samo robimy z morelami i śliwkami. Nie trzeba kombinować i mieszać. Na talerzu kładziemy dwie połówki panny Brzosi na styk, po jednej i po drugiej stronie dwie gałki lodów, obwódkę bardzo ścisłą układamy na przemian z połówek moreli i śliwek, na to po cztery łyżeczki serka waniliowego (nie powinien on całkowicie przykrywać lodów i owoców). Serek posypujemy jagodami i listkami mięty.

Ten sos i brzoskwiniowy deser ze śliwkami i morelami przez swoją skromność nie miałyby śmiałości pojawić się obok najsłynniejszego na świecie deseru Peche Melba, co po sztubacku i z pokorą można przetłumaczyć - "brzoskwinie pani Melby".

Towarzyszy owemu deserowi legenda chętnie opowiadana przez smakoszy i łasuchów. Rzecz się działa pod koniec XIX wieku w londyńskim hotelu Savoy, gdzie szefem kuchni był arcymistrz sztuki kulinarnej August Escoffier. Ten deser miał jeszcze kilka wariantów firmowanych przez francuskiego kucharza, ale my skupmy się teraz na tym pierwszym…

Obrane połówki brzoskwiń gotujemy w gęstym syropie, do którego wcześniej wrzuciliśmy laseczkę wanilii. Po odsączeniu i ostudzeniu owoce układamy na warstwie lodów śmietankowo-waniliowych. Tak przygotowany deser pokrywał cienką warstwą karmelu. Legend, jak ten deser był podany, jest mnóstwo - jedna z nich mówi, że owa Peche Melba między skrzydłami wyrzeźbionego w lodzie łabędzia.

Kim była owa pani Melba, którą spotkał taki zaszczyt? Nellie Melba nazywała się Helen Mitchel, po mężu Porter-Armstrong, była śpiewaczką koloraturową i pochodziła z Australii, a dokładnie z Melbourne. Jej pseudonim artystyczny Melba to skrót od nazwy miasta, w którym mieszkała. Mężczyźni zachwycali się jej urodzą i scenicznym wdziękiem. Głosu podobno nie miała porywającego, ale to w niczym nie przeszkadzało adoratorom i wielbicielom. To jeden z nich sprowadził francuskiego mistrza do Londynu, żeby przygotował dla niej danie niespodziankę.

Ów deser szybko stał się sławny razem z anegdotą, a mistrz Escoffier został odznaczony przez premiera Francji Raymonda Poincare'a Legią Honorową. Autor Melby jest jednym z wielu kucharzy wyróżnionych tym najwyższym narodowym odznaczeniem Francuzów. Na otwarcie londyńskiego hotelu Carlton mistrz Escoffier swój deser udoskonalił smakowo, dodając galaretkę malinową i migdałowe płatki. Oczywiście galaretkę zrobioną z malin, z odrobiną żelatyny.

Krzysztof Kucharski

Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, wyłącz Adblock na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3