Składniki dla 4 osób:
4 świeżo pokrojone w kostkę pomidory bez skóry i pestek
1 pokrojony w kostkę świeży ogórek bez skóry i pestek
1 pęczek świeżej kolendry
2 ząbki czosnku
200 ml soku pomidorowego
sól, pieprz czarny mielony, szczypta chili pieprzu cayenne do smaku
sok z 1 limonki
1 łyżka oliwy z oliwek
gałązki selera naciowego do dekoracji
Guacamole
1 dojrzałe awokado
4 łyżki soku z limonki
1 drobno pokrojona mała cebula
1 drobno pokrojony ząbek czosnku
1 drobno pokrojona papryczka jalapeno
1 pokrojony w kostkę pomidor bez skóry
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz czarny mielony
świeża kolendra i natka
Sposób przygotowania
Obrane awokado rozgnieść widelcem i skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Do awokado dodać cebulę, pomidora, czosnek i papryczkę. Wlać oliwę, doprawić solą i pieprzem. Natkę i część kolendry drobno posiekać, dodać do awokado. Wszystkie składniki chłodnika, z wyjątkiem kolendry i selera naciowego, dokładnie zmiksować, doprawić do smaku przyprawami i świeżo siekaną kolendrą. Podawać jako chłodnik z dodatkiem guacamole lub jako orzeźwiający napój z selerem naciowym.
Więcej przepisów znajdziesz w serwisie DOLNOŚLĄSKI SMAK
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?