Lwowski pieróg pieczony

Oto przepis na wyśmienity lwowski pieróg zapiekany. Na gorąco smakuje ze śmietaną lub z kwaśnym mlekiem, na zimno nadaje się do wszystkich mięs, wędlin, a także do czerwonego barszczu, kapuśniaku i wielu innych zup i ...

Oto przepis na wyśmienity lwowski pieróg zapiekany. Na gorąco smakuje ze śmietaną lub z kwaśnym mlekiem, na zimno nadaje się do wszystkich mięs, wędlin, a także do czerwonego barszczu, kapuśniaku i wielu innych zup i sosów.

We Lwowie, a przede wszystkim w miejscowościach ościennych Lwowa, był znany na co dzień. Dziś pieczemy go jedynie okazjonalnie np. na święta Bożego Narodzenia i Wielkanocy, a w moim przypadku dochodzą jeszcze spotkania opłatkowe i święconego jajka w naszym Towarzystwie Miłośników Lwowa i Kresów Południowo-Wschodnich w oddziale jeleniogórskim. Przy jedzeniu go, wspominamy nasze młode lata spędzone we Lwowie.
Przepis nadesłał nasz Czytelnik, Bogusław Puluj z Jeleniej Góry

składniki na ciasto:
1 kg mąki
10 dag drożdży
3 całe jaja
ok. 10 dag tłuszczu roztopionego (olej)
ok. 0,5 litra mleka
sól

składniki na farsz:
3 kg ziemniaków
1 duża cebula
1 szklanka kaszy gryczanej
sól, pieprz

sposób przyrządzania:
Ugotować 3 kg ziemniaków, odcedzić i na gorące wsypać kaszę gryczaną (surową), cebulę podsmażoną na złoto (razem z tłuszczem), sól i pieprz. Wszystko dobrze podusić, wymieszać i odstawić do wystygnięcia.

Drożdże rozetrzeć w małej ilości cukru, mleka i mąki. Gdy zwiększą objętość o 100 proc., dodać resztę mąki, mleko rozmącone z jajami, posolić i zarobić ciasto. Wyrabiać ręką - wybijać tak, aby jak najwięcej powietrza weszło w ciasto i było pulchne. Pod koniec wyrabiania, gdy jest gładkie, lśniące i odstaje od ręki, wlewać po trochę stopiony tłuszcz, ciągle wyrabiając. Wyrównać powierzchnię ciasta, przykryć i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Gdy zwiększy swą objętość o 100 proc., wyłożyć na stolnicę część ciasta (w zależności od tego, jaki duży pieróg chcemy upiec), rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm, rozłożyć na szeroką, wysmarowaną tłuszczem blachę i na środek nałożyć farsz. Zawinąć dwa boki i połączyć je. Odstawić na krótko do wyrośnięcia, następnie posmarować pieróg jajkiem i włożyć do gorącego (ok. 200 st. C) piekarnika. Piec ok. 40 min.
Smacznego!

SPGW

  • Polska Gazeta Wrocławska
Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Więcej na temat:
Więcej na temat:
Więcej na temat:
Więcej na temat:
Więcej na temat:
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, wyłącz Adblock na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3