Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Leniwy weekend ze ślimakiem w OFF Piotrkowska

Adam Tubilewicz
Od 28 lutego do 1 marca na OFF-ie będzie można spróbować m.in. ślimaków po burgundzku i z owsianką ziołową.

Leniwy weekend ze ślimakiem na OFF Piotrkowska potrwa od 28 lutego do 1 marca. Potraw z popularnego mięczaka będzie można spróbować w restauracjach Drukarnia Skład Wina & Chleba, MITMI restobar i Spółdzielnia.

Wszystkie przysmaki będą serwowane w takiej samej cenie: przystawki 15 złotych, pełne danie - 25 zł. Drukarnia Skład Wina & Chleba jako przystawkę będzie wydawać sześć sztuk ślimaków po burgundzku. Głównym daniem będą tuszki ślimaków z makaronem tagiatelle i warzywami w sosie pomidorowym. MITMI restobar postawił na ślimaki z owsianką ziołową i koprem włoskim oraz agnolotti z gremolatą i ślimakami w sosie serowym na danie główne. Spółdzielnia przygotuje ślimakami z lodowym musem ziołowym. Ślimaki na chutney-u pomidorowo-limonkowym z makaronem pappardelle uczyniła głównym punktem programu.

W Leniwym weekendzie weźmie udział także sklep Ser Lanselot. Oferta sklepu poszerzy się o ślimaki sprzedawane w kilku wariantach: tuszki bez muszli w bulionie warzywnym (puszka 160 g za 22 zł), tuszki w sosie własnym (puszka 300 g za 34 zł), ślimaki z muszlą w sosie własnym (słoik 0,9 l za 32 zł), tuszki w sosie własnym (słoik 0,9 l za 50 zł). Po zakończeniu Leniwego weekendu w sprzedaży na stałe pozostaną ślimaki w puszkach po 160 i 300 g. Na półkach Ser Lanselota znajdzie się również kawior biały z jaj ślimaka (50 g za 90 zł).

Łódzka cukiernia wyprodukowała ciastka "Ida"

W niedzielę, 1 lutego na OFFie odbędą się włoskie warsztaty kulinarne Baccaro. W godz. 10-12 będzie można nauczyć się serwowania śniadania we włoskim stylu. Zajęcia poprowadzi Andrea Parolo – kucharz, pasjonat i włoski góral z Valtelliny. W menu znajdą się m.in. czekoladki z sera gorgonzola z pudrem z orzechów laskowych, piwne jajka po cystersku z beszamelem o nucie pecorino podawane z chipsami z toskańskiego boczku oraz roszponkę z oliwą aromatyzowaną (truflową, bazyliową, cytrynową, pomarańczową lub peperoni).

Koszt udziału w warsztatach to 80 zł. Zgłoszenia : [email protected] lub telefonicznie 694 414 756.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pomocnik rolnika przy zbiorach - zasady zatrudnienia

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lodz.naszemiasto.pl Nasze Miasto