Położony nad brzegiem Odry Głogów jest jednym z najstarszych miast na Dolnym Śląsku. Historia kukułczych jaj dotyka czasów, kiedy w Głogowie stacjonowali legioniści Dąbrowskiego i szwoleżerowie Kozietulskiego (bywał tu też Napoleon).
Nam chodzi o gen. Józefa Wybickiego, autora naszego hymnu narodowego, który w latach 1802-1805 pomieszkiwał w Głogowie.
Ów mąż mieszkał w Głogowie u pani Ślazowej, która dla niego gotowała i któregoś dnia zrobiła ulubione roladki z jajkiem. Generał przekroił roladkę i zgłosił reklamację, że jakieś małe te jaja: – Co to, pani Ślazowa, z kukułczego gniazda jaja pani wybrała?
Ślazowa śmiała się do łez, a potem o owej reklamacji generała wszystkim opowiadała.
Z KUKUŁCZEGO GNIAZDA
* 500 g chudej wieprzowiny od szynki * 8 cienkich plastrów wędzonego boczku* 1 cebula pokrojona w wiórki * 4 ugotowane na twardo jaja * 2 łyżki smalcu * 1 szklanka rosołu * 1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki * musztarda * mąka
Wieprzowinę pokroić na 4 plastry, posolić, oprószyć pieprzem, posmarować musztardą lub przecierem pomidorowym. Na każdy płat dać 2 cienkie plasterki wędzonego boczku i parę cienkich wiórków cebuli. W tak przygotowane plastry mięsa zawijać gotowane na twardo jaja (po jednym na każdą roladę). Zawiązać rolady nitką, obtoczyć w mące i zrumienić ze wszystkich stron na smalcu. Podlać rosołem i dusić z dodatkiem listka laurowego i paru ziaren ziela angielskiego około 50 minut. Mięso wyjąć, zdjąć nitki, roladki przekroić ostrym nożem na pół (aby widoczne było jajko), ułożyć na półmisku i wstawić na chwilę do ciepłego piekarnika. Sos podprawić zawiesiną z wody (szklanka) i 2 płaskich łyżeczek mąki. Sosem polać mięso, posypać z wierzchu siekaną zieloną pietruszką.
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?