Królik spod Przemkowa

Aż trudno uwierzyć, że są miejsca, gdzie na własne uszy można wysłuchać treli lelka kozodoja. Kiedyś na obrzeżach gęstych borów Niziny Śląsko-Łużyckiej, w okolicach Przemkowa, zwierzyny było pełno.

Aż trudno uwierzyć, że są miejsca, gdzie na własne uszy można wysłuchać treli lelka kozodoja. Kiedyś na obrzeżach gęstych borów Niziny Śląsko-Łużyckiej, w okolicach Przemkowa, zwierzyny było pełno. Patrząc z perspektywy stołu, przepiórki, kuropatwy, zające, dzikie króliki, że o jeleniach i dzikach nie wspomnę, biegały w zasięgu wzroku. Należało tylko posiadać coś do strzelania. Jednym z dań, które znaleźć można w starych książkach kucharskich z Łużyc, Saksonii, Czech i Moraw, ale też całego Śląska, jest królik duszony ze śliwkami.
Owego królika podawano na książęcych i magnackich
stołach, ale jadali go też gorzej urodzeni. Dziś królik stracił na popularności i już mało kto te zwierzęta hoduje. Kiedyś w ten sposób swoje menu uzupełniali właściciele działek, ale było to w czasach, gdy po działkach nie grasowali złodzieje ani wandale. Królika z naszego menu wyparł wciskający się wszędzie, tuczony chemicznie drób. Najczęściej niesmaczny i niezdrowy, ale leżący w każdym najmniejszym sklepiku. Upominam się o miejsce należne w hierarchii smakowej królikowi, który regionalnym przysmakiem był!

KRÓLIK DUSZONY ZE ŚLIWKAMI
*- 1 kg króliczego mięsa
– udziec, comber
* 1 garść suszonych śliwek bez pestek
* 1 liść laurowy
* 2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
* 3 średnie cebule
* 3 łyżki sklarowanego masła
* 5 suszonych moreli
* 1/2 szklanki słodkiej śmietany (18 proc.)
* 1 łyżeczka startego tymianku
* pieprz i sól do smaku
Śliwki wypłukać, osączyć i godzinę moczyć w winie. Pod koniec moczenia dodać umyte morele (bez pestek). Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kawałki, oprószyć tymiankiem, pieprzem, solą, obsmażyć na sklarowanym maśle. Cebulę obrać, pokroić na ćwiartki, dodać do mięsa. Włożyć liść laurowy, wlać pół szklanki wody i dusić 35 minut. W połowie duszenia dodać śliwki z winem (morele odłożyć). Gdy mięso będzie miękkie, włożyć morele i chwilkę razem dusić. Następnie wlać śmietanę, wymieszać, przyprawić sos do smaku. Wyłożyć potrawę na ogrzany półmisek.

Krzysztof Kucharski

  • Polska Gazeta Wrocławska

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Więcej na temat:
Więcej na temat:
Więcej na temat:
Więcej na temat:
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, wyłącz Adblock na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3