Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kopa, babeczki i mazurek, czyli sprawdzone sposoby gospodyń na udane święta

KUB
Kopę przygotowały panie: Jadwiga Gembalczyk i Elfryda Grzegorzek z Palowi
Kopę przygotowały panie: Jadwiga Gembalczyk i Elfryda Grzegorzek z Palowi KUB
Wystarczy kilkadziesiąt minut i odrobina dobrych chęci, by przygotować pyszny, świąteczny deser, którym zajadać się będzie cała Twoja rodzina - przekonują panie z Kół Gospodyń Wiejskich z Książenic, Palowic i Bełku. Na pieczeniu one znają się najlepiej!

Przepis Wandy Rybki z Bełku na bananowe mufinki
Składniki na ciasto: ok. 90ml oleju (można dać 150g masła)
3-4 jajka, dwa banany, 200g cukru, 300g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie ciasta:
Piekarnik podgrzać do temp. 200 stopni. Olej, jajka i cukier (można też dodać cukier waniliowy) utrzeć na puszystą masę bądź zmiksować.
Banany rozgnieść widelcem, polać sokiem z cytryny. Dodajemy je do masy, miksując. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia dodajemy do reszty składników miksując. Foremki do mufinek napełnić do 3/4 wysokości. Piec przez ok 20 minut .
Składniki na masę:
Serek homogenizowany lub twarożek, czekolada biała lub mleczna, kokos (wcześniej zabarwiony barwnikiem spożywczym lub domowymi sposobami).
Przygotowanie masy: Czekoladę rozpuszczamy, dodajemy 2-3 łyżki mleka. Gdy się rozpuści czekamy aż ostygnie
i dodajemy do serka lub twarożku i mieszamy na masę następnie smarujemy babeczkę i maczamy w kokosie.

Leokadia Radecka z Książenic prezentuje przepis na miodowego mazurka
Składniki na ciasto: jeden mały słoik sztucznego miodu, 15 dag margaryny,
trzy całe jajka, szklanka cukru, soda oczyszczona, mąka, proszek do pieczenia.
Przygotowanie ciasta:
Miód, magarynę, jajka i cukier wymieszać na jednolitą masę mikserem. Następnie dodać pięć szklanek mąki, łyżkę sody oczyszczonej i proszku do pieczenia. Całość zagnieść, wyrobić trzy równe kule po około 45 dag każda. Z kul następnie uformować prostokątne placki. Każdy z placków piec osobno na papierze przez około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Składniki na masę: dwie szklanki mleka, mąka, olejek migdałowy, masło.
Przygotowanie masy:
Odlać pół szklanki mleka, dodać dwie łyżki zwykłej mąki. Z tego gotujemy budyń.
Do pozostałej 1,5 szklanki mleka wlewamy olejek migdałowy, 25 dag masła
i mieszamy aż do rozpuszczenia. Wymieszać z ostudzonym budyniem. Placki przekładać masą, udekorować lukrem.

Jadwiga Gembalczyk i Elfryda Grzegorzek z Palowic zdradzają przepis na kopę
Składniki na ciasto:6 białek, 30 dag cukru, 30 dag kokosu.
Przygotowanie ciasta: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Przygotowane ciasto wyłożyć na papierze śniadaniowym, uformować placki o wielkości małego talerzyka deserowego i piec w piekarniku przez kilkanaście minut. (temp. ok. 180 stopni). Gotowe placki nasączyć odrobiną spirytusu oraz sokiem z ananasa (może być z puszki). Pozostawić na kilka minut do ostygnięcia na papierze.
Składniki na krem: dwie kostki masła, 4 jajka, 4 łyżki cukru.
Przygotowanie kremu:
Przygotowane wcześniej składniki wymieszać w misce, wyrobić krem. Do kremu dodać niewielkie ilości kakao oraz odrobinę spirytusu do smaku. Wszystko wymieszać. Do gotowej masy dodać bakalie. Mogą to być rodzynki, orzechy, ananas i brzoskwinie drobno pokrojone w kostkę.
Następnie placki przekładać kremem. Na koniec ubić śmietanę, udekorować górę kopy. Przyozdobić owocami.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kiełbaski zapiekane w cieście

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na rybnik.naszemiasto.pl Nasze Miasto