W zeszycie domowym mojej mamy mam stary przepis na kartoflankę z kapustą na brzuchowinie. Pyry opłukać, obrać, pokrajać, zalać wrzącą wodą, dodać liść laurowy i ugotować do miękkości. Część ziemniaków rozetrzeć w zupie. Dodać brzuchowinę (świeży boczek). Kapustę drobno pokrajać, włożyć do pozostałych ziemniaków, rozetrzeć i gotować na małym ogniu, dodać soli do smaku. Cebulę obrać, drobno pokrajać. Słoninę wytopić, zrumienić skwarki, zaraz je wybrać i włożyć do zupy. Boczek wyjąć i odłożyć na kolację do chleba.
Na tłuszczu lekko przyrumienić cebulę i wlać do zupy.
Zapraszam teraz na gołąbki z farszem warzywnym. Kapustę oczyścić. Oddzielić 16 liści, opłukać i blanszować w osolonej wodzie około pięciu minut. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Suszone pomidory posiekać, razem z cebulą i połową porcji czosnku poddusić na 2 łyżkach oleju. Dodać kaszę, bulion i gotować kwadrans na małym ogniu. Doprawić skórką z cytryny i przyprawami. Świeże pomidory obrać, pokroić w kostkę, 1/3 porcji i bułkę tartą dodać do farszu. Po 2 liście ułożyć tak, aby zachodziły na siebie, nałożyć porcje farszu, zwinąć i włożyć do natłuszczonej formy.
Resztę czosnku i pomidorów wymieszać 2 łyżkami oleju i winem, doprawić, wyłożyć na gołąbki. Piec godzinę w dobrze nagrzanym piekarniku.
Kartoflanka z kapustą
na brzuchowinie
(na 4 osoby)
30 dag świeżego boczku, 5 dag słoniny, kg ziemniaków, 25 dag kiszonej kapusty z sokiem, średnia cebula, liść laurowy, ulubione przyprawy.
Gołąbki z farszem
warzywnym
(na 4 osoby)
główka kapusty, kg pomidorów, cebula, 4 ząbki czosnku, 5 dag suszonych pomidorów w oleju, 4 łyżki oleju, 10 dag pęczaku, szklanka bulionu z warzyw, 2 łyżeczki startej skórki z cytryny, pół łyżeczki kolendry, kminku, 2 łyżki bułki tartej, ćwierć szklanki białego wina, sól.
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?