Unikajmy papierowych serwetek, są mało eleganckie. Te wykonane z materiału, złożone w kunsztowny sposób, będą doskonałym uzupełnieniem odświętnie przystrojonego stołu. Najlepiej prezentują się serwetki wykonane z wykrochmalonego płótna, adamaszku lub lnu. Pamiętajmy, aby ich kolor harmonizował z kolorem obrusu, zastawy i stroików umieszczonych na stole.
Jeśli wybieramy bogato zdobione, błyszczące serwetki, ułóżmy je w prosty sposób - zbyt kunsztowne ułożenie będzie odwracać uwagę od faktury materiału i może stwarzać wrażenie przepychu. Na bardziej skomplikowaną formę możemy sobie pozwolić, używając gładkich, jednokolorowych tkanin. Do fantazyjnego składania najlepiej nadają się kwadratowe serwetki o boku 30 cm. Na wieczerzy wigilijnej sprawdzą się serwetki złożone w kształt gwiazdki lub choinki, podkreślające wyjątkową atmosferę tego wieczoru.
Serwetki kładziemy na talerzu do zakąsek albo po lewej stronie nakrycia, za sztućcami. Przed rozpoczęciem posiłku rozkładamy ją i kładziemy na kolanach. Nigdy nie zawiązujmy sobie serwetki pod brodą, takie zachowanie uchodzi za mało eleganckie. Po skończonym posiłku składamy ją i kładziemy po lewej stronie talerza.
Powrót reprezentacji z Walii. Okęcie i kibice
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?