18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jak przygotować stół wielkanocny (PORADY)

Stanisław Krajski
Dariusz Gdesz
Stół wielkanocny może być kolorowy. Najlepiej przyozdobić go żywymi kwiatami. Jak przygotować stół wielkanocny, by goście byli zadowoleni.

Należy przykryć stół grubym i miękkim materiałem
Robimy to po to, by naczynia nie stukały podczas stawiania ich na stole i będą stabilne. Następnie kładziemy na stół jeden (a nie np. dwa) obrus takiej wielkości, by części zwisające z czterech stron miały około 25 centymetrów długości. Obrus nie powinien mieć zgięć, które często są, gdy wyjmiemy go świeżo z szuflady.

Dwie strefy na stole: pierwsza jest do jedzenia, licząc od krawędzi stołu na długość od łokcia do końcówek palców przeciętnej ręki oraz drugą - ozdobną. W pierwszej części stawiamy nakrycia i półmiski, po które goście mogą sięgać. Naczynia te mogą przekraczać granicę między dwoma strefami, ale w taki sposób, by można je było przenieść, nie przekraczając łokciem krawędzi stołu. W części ozdobnej stawiamy: lichtarze ze świecami, wazoniki z kwiatami czy patery z owocami. Można też kłaść inne ozdoby, to jest kolorowe kawałki tkanin, szklane kulki lub figurki. Ozdoby nie mogą być za wysokie - nie powinny zasłaniać gościom twarzy osób siedzących naprzeciwko.

Jedna osoba powinna mieć do swojej dyspozycji około 60 centymetrów. Nakrycia i sztućce kładziemy około 2,5 centymetra od krawędzi stołu. Podstawowym nakryciem powinien być talerz podstawowy, na którym kładziemy inne talerze. Między talerzem podstawowym a innymi powinna znajdować się tzw. przekładka (odpowiednia serwetka, która uniemożliwi stukanie talerzy). Nigdy nie kładziemy więcej niż trzy talerze jeden na drugim. Na talerzu kładziemy serwetkę. Z prawej strony stawiamy naczynia do picia, z lewej - talerzyk na chleb i masło.

Nigdy nie stawiamy na stole butelek. Napoje wlewamy do karafek (np. wodę) lub do dzbanków (np. soki).

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Co dalej z limitami płatności gotówką?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto