Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jak przygotować rybę na święta?

Teraz Rzeszów
Teraz Rzeszów
Fot. Radek Koleśnik
Fot. Radek Koleśnik Teraz Rzeszów
Do świąt został tylko jeden dzień. Tym, którzy jeszcze nie zdecydowali, co podadzą na wigilijny stół, podrzucamy kilka pomysłów. To łatwe w przygotowaniu, ale jednocześnie efektowne dania.

zapiekany dorsz pod śnieżną pierzynką (2 porcje)400 g filetów z dorsza250 ml śmietany 24 proc.250 g pieczarekpół małej cebuli drobno pokrojonej w kostkękoper posiekanysól, pieprzprzygotowanie:Rybę najpierw myjemy i solimy, a następnie panierujemy w mące. Tak przygotowaną smażymy na maśle. Następnie umyte pieczarki oraz obraną i pokrojoną cebulę lekko podsmażamy na maśle, dodajemy posiekany koper, sól, pieprz i śmietanę. Całość mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, czekając aż cześć sosu się zredukuje. Na wcześniej usmażoną rybę, ułożoną w żaroodpornym naczyniu, wylewamy sos i równomiernie rozprowadzamy. Naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10-15 min (pieczemy do chwili, póki pierzynka się nie zazłoci).pstrąg faszerowany łososiem (4 porcje)1 cały pstrąg150 g łososia surowegopołowa małej bułki, namoczonej w mleku1 jajkosól, pieprz, gałka muszkatołowaPrzygotowanie:Świeżego pstrąga myjemy, oczyszczamy z łusek. Odcinamy głowę i ogon, a następnie patroszymy. Z tak przygotowanej ryby - jednym ruchem wyciągamy kręgosłup.Farsz: łososia mielimy, dodajemy posiekany koperek, sól, pieprz, szczyptę gałki muszkatołowej, bułkę namoczoną w mleku i jajko (w podobny sposób, jak w przypadku kotletów mielonych). Wszystko razem dokładnie mieszamy. Tak przygotowany farsz wkładamy do wnętrza pstrąga, zamykamy i staramy się uformować w kształt normalnej ryby. Wszystko razem gotujemy na parze ok. 30 min.Galareta: wszystkie resztki ryby wraz z małą ilością włoszczyzną gotujemy w 150 ml wody przez około 40 min na wolnym ogniu. Tak uzyskany bulion schładzamy, a następnie wylewamy na rybę ułożoną na półmisku. Po całkowitym wystygnięciu bulion przyjmie formę galaretki.karp w szarym sosie (2 porcje)4 filety z karpia (400 g)suszone śliwki pokrojone na trzy części10 rodzynek200 g zwykłego piernika100 g płatków migdałowych młotkowanych20 ml bulionu rybnego1 liść laurowy mały100 ml wina czerwonego wytrawnegomała łyżeczka soku z cytrynyduża łyżka śmietany wysokotłuszczowejcytrynałyżka śmietany słodkiejsól, pieprzprzygotowanie:Upewniamy się, czy przygotowane filety lub dzwonka karpia nie mają żadnych ości (jeśli mamy czas, okładamy rybę czosnkiem i pozostawiamy na 18 godz). Panierujemy przygotowanego karpia w mące i smażymy na maśle, w tradycyjny sposób.Sos: do małego garnuszka wlewamy wywar rybny, doprowadzamy do wrzenia, a następnie dodajemy posiekane śliwki, piernik, migdały, liść laurowy. Kiedy sos się zredukuje i zgęstnieje, dodajemy wino oraz parę kropel cytryny oraz łyżkę śmietany słodkiej. Ułożoną na talerzu rybę polewamy sosem.***Wbrew pozorom, ryby wcale nie są trudne do przygotowania. Musimy pamiętać o kilku zasadach. Przede wszystkim nie powinniśmy korzystać z żadnych gotowych mieszanek przypraw, sól i pieprz w zupełności wystarczą. Jeśli gotujemy rybę, nie zapomnijmy wyciąć skrzeli, nadają one bowiem gorzki smak przygotowywanej potrawie. I na koniec, ryby smakują najlepiej smażone na klarowanym maśle. Powodzenia! 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Jak przygotować rybę na święta? - Warszawa Nasze Miasto

Wróć na dolnoslaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto