Przez wiele lat jajka uchodziły za niezdrowy produkt spożywczy mimo wysokiej zawartości cennych składników odżywczych. Za stan ten odpowiadała zawartość cholesterolu, czyli substancji, która gromadzi się w naczyniach krwionośnych, sprzyjając rozwojowi miażdżycy. Obecnie jaja zaczynają wracać do łask, ponieważ coraz częściej wspomina się o tym, że cholesterol zawarty w jajkach w bardzo niewielkim stopniu wpływa na poziom cholesterolu we krwi, każdego dnia organizm człowieka produkuje bowiem około 5-10 razy więcej cholesterolu niż znajduje się w jednym jaju.
Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Polski samolot musiał nagle lądować na Islandii. Nerwowa sytuacja na pokładzie
- Gwiazdy „Pulp Fiction” na 30. rocznicy premiery filmu. Niektórych zabrakło
- Kokosanka pingwinem roku. Ptak z gdańskiego zoo bije rekordy popularności
- Sto dni do rozpoczęcia Igrzysk Olimpijskich w Paryżu. Co mówią mieszkańcy Paryża?