Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Gołąbki z pęczakiem - przepis

Franciszka Aleksandrowicz
fot. Maciej Kulczyński
Tworzymy razem nową książkę kucharską Dolnego Śląska. Zobaczcie przepis na gołąbki z pęczakiem pani Franciszki Aleksandrowicz.

Składniki:
6 dużych liści kapusty
1/2 kg mięsa mielonego: wieprzowego lub wieprzowo-wołowego, np. z łopatki
1/2 szklanki pęczaku
30 dag boczku wędzonego
1 duża cebula
1 seler
1 marchew
1 por
2 litry wywaru mięsnego (gotowanego przez 45 minut)

Sposób przyrządzania:
Pęczak wsypać do garnka i za-lać dwiema szklankami wody. Odstawić na godzinę. Liście kapusty wrzucić do gotującej się wody. Wyciągnąć po upływie pięciu minut. Do pęczaku dolać litr wody. Od momentu, gdy zacznie wrzeć, gotować pół godziny. 15 dag boczku pokroić w paseczki i usmażyć na patelni na wolnym ogniu. Potem dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Cały czas mieszając smażyć, aż do momentu zeszklenia. Wy-mieszać boczek z cebulką i surowym mięsem mielonym, doprawić solą, pieprzem i papryką słodką. Farsz podzielić na 6 porcji. Zawinąć każdą w jeden liść kapusty. Rondel o szerokim dnie wyło-żyć 15 dag boczku, pociętymi na cienkie plastry. Seler, por, marchew potarkować. Połowę wrzucić na plastry boczku. Ułożyć na tym 6 gołąbków, jeden obok drugiego. Na wierzch dodać resztę pora, marchew i seler. Zalać wywarem mięsnym, wymieszanym z koncentratem pomidorowym (mały słoiczek). Na nie-dużym ogniu gotować dwie godziny. Na koniec zalać wszystko kartonikiem śmietanki słodkiej 30 proc. i posypać świeżym koperkiem.

Smacznego.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dolnoslaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto