Gołąbki - przepis. Składniki:
1 główka białej kapusty, 2,5 kg ziemniaków, 200 g kaszy jęczmiennej, 1/2 litra śmietanki kremówki, 1/2 litra kwaśnej śmietany, 1 duża cebula, olej, sól i pieprz
Zobacz też inne przepisy na PYSZNE DANIA
Gołąbki. Przygotowanie:
Z kapusty wykroić głąb, obgotować ją w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki octu, zdjąć liście, odcedzić. 1,5 kg ziemniaków ugotować i przepuścić przez praskę. Pozostały kilogram zetrzeć na tarce jak do placków ziemniaczanych i odsączyć na sitku. Wymieszać ziemniaki z ugotowaną kaszą, doprawić solą i pieprzem. Porcje farszu zawijać w liście kapusty i układać ciasno w rondlu. Zalać bulionem i gotować na wolnym ogniu 45-60 minut. Zostawić pod przykryciem na kolejne pół godziny. Zrobić sos: poddusić na oleju drobno pokrojoną cebulę, dodać obie śmietany i gotować aż zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i wegetą.
Czytaj też: Wrocławski obiadek - zapiekanka makaronowa z tuńczykiem
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?