Gołąbki po lwowsku

Gdy stare, lwowskie batiary słyszą: dziś na obiad gołąbki z ziemniaków - nie robią wielkich oczu, nie krzywią się, nie patrzą z niedowierzaniem. Gołąbki bez ryżu, grzybów i mięsa? A jednak! Lwowiacy zawijali tarte ...

Gdy stare, lwowskie batiary słyszą: dziś na obiad gołąbki z ziemniaków - nie robią wielkich oczu, nie krzywią się, nie patrzą z niedowierzaniem. Gołąbki bez ryżu, grzybów i mięsa? A jednak! Lwowiacy zawijali tarte ziemniaki w kapustę. To tańsze rozwiązanie, niż potrawa z mielonej wołowiny. W rezultacie jednak powstała potrawa tak oryginalna, że aż zaskakuje wyrafinowanym smakiem.

Robi się ją w domach, gdzie dziadkowie ze łzami w oczach wspominają lwowskie czasy. - Gdy tylko czuję zapach tych gołąbków, oczami wyobraźni widzę lwowskie uliczki, nasz dom w Basiówce i rodzinny stół - mówi Leszek Prześlakowski. Ma 76 lat. Po wojnie, jak wielu lwowiaków, zamieszkał we Wrocławiu.
Ziemniaczane gołąbki najlepiej smakują mu na drugi dzień. - Gdy kroję je w plasterki i podsmażam na masełku. Aż ślinka cieknie! - uśmiecha się pan Leszek. Jego córka, Elżbieta, zmodyfikowała nieco przepis i polewa gołąbki sosem śmietanowym. - Podsmażam cebulkę na maśle, a potem wlewam śmietanę. Duszę chwilkę, dodając sól i szczyptę pieprzu.
Choć gołąbki z ziemniaków w polskich domach robi się niezwykle rzadko, warto, by podobnie jak lwowskie legendy - przetrwały. Bo mają charakter i niosą w sobie kawał, już teraz dolnośląskiej historii.

GOŁĄBKI Z ZIEMNIAKAMI
1 główka białej kapusty
2,5 kilograma ziemniaków
2 jajka
1 cebula
sól, pieprz.

Sposób przyrządzenia:
Z kapusty odciąć głąb, wybrane liście wrzucić do wrzątku i chwilę gotować. Odcedzić, każdy liść dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody ścierką lub papierowym ręcznikiem, odciąć nożem stwardniałe nerwy.
Ziemniaki przygotować jak na placki ziemniaczane: zetrzeć na drobnej tarce, dodać podsmażoną na maśle cebulę i dwa jajka. Doprawić pieprzem i solą. Farsz ziemniaczany włożyć do garnka i gotować cały czas mieszając, aż ziemniaki przestaną być wodniste. W ostudzone liście nakładać farsz. Przygotowane gołąbki ułożyć w rondlu, podlać osoloną wodą, dodać łyżkę masła i zapiekać w piekarniku około 1,5 godziny.

Małgorzata Agaciak

  • Polska Gazeta Wrocławska

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Więcej na temat:
Więcej na temat:
Więcej na temat:
Więcej na temat:
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, wyłącz Adblock na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3