Galaretka z pigwy

Składniki: - 2 kg owoców pigwy - 6–8 szklanek przegotowanej wody - szklanka soku z czarnej porzeczki cukier w proporcjach: 800 g na każdy litr płynu Przygotowanie: Umyte owoce pigwy przekrawamy na pół ...
 sxc.hu

Składniki:
- 2 kg owoców pigwy
- 6–8 szklanek przegotowanej wody
- szklanka soku z czarnej porzeczki

cukier w proporcjach:
800 g na każdy litr płynu

Przygotowanie:
Umyte owoce pigwy przekrawamy na pół i po usunięciu gniazd nasiennych drobno kroimy. Wkładamy do rondla, zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, a później gotujemy na niewielkim ogniu 30–40 minut. Przecedzamy przez gęste sito. Odcedzony sok łączymy z cukrem (z pozostałej owocowej miazgi można przygotować dżem). Sok gotujemy 20–25 minut, usuwając szumowiny. Pod koniec gotowania wlewamy sok z czarnej porzeczki, dokładnie mieszamy, odszumowujemy. Przelewamy do niewielkich wyparzonych słoiczków, szczelnie zamykamy, pasteryzujemy pod kocem. Ta aromatyczna, o interesującym smaku galaretka to znakomity dodatek do deserów, przygotowywania sosów i przekładania ciast.

  • Dziennik Zachodni
Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum oraz Politykę Prywatności.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Więcej na temat:
Więcej na temat:

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, wyłącz Adblock na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować Nie działa? Spróbuj wyłączyć Adblock samodzielnie w ustawieniach.