Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Filet z halibuta w sosie bakłażanowo-pomidorowym

.
Składniki (na cztery porcje) - 4 filety z halibuta lub pstrąga - sos sojowy - przyprawa do ryb - mąka Sos - 1 bakłażan - 1 cebula - 200 ml soku pomidorowego z kartonika - ocet balsamiczny ciemny (szukać w ...

Składniki (na cztery porcje)
- 4 filety z halibuta lub pstrąga
- sos sojowy
- przyprawa do ryb
- mąka

Sos
- 1 bakłażan
- 1 cebula
- 200 ml soku pomidorowego z kartonika
- ocet balsamiczny ciemny (szukać w marketach w dziale produktów włoskich) Đ 50 ml
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek (3-4 łyżki)

Surówka:
- kapusta pekińska
- sól, pieprz
- cytryna lub ocet winny
- oliwa z oliwek
- cukier
- świeży koperek
- ananas z puszki

Przygotowanie
- Zaczynamy od sosu. Bakłażana i cebulę kroimy w większą kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Następnie podsmażamy bakłażana z cebulą. Warzywa musimy zeszklić. Podlewamy je delikatnie octem balsamicznym. Zmniejszamy gaz i dusimy na małym ogniu.

- Do bakłażana i cebuli dolewamy sok pomidorowy. Przyprawiamy całość do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy do sosu szczyptę (pół łyżeczki) cukru. Dusimy krótko. Tak, by uzyskać gęstą konsystencję. Taką jak przy innych sosach.

- Teraz możemy zabrać się za ryby. Filety delikatnie skrapiamy sosem sojowym. Potem obsypujemy je przyprawą do ryb. Tak przygotowane filety obtaczamy w mące.
- Rozgrzewamy olej na patelni. Smażymy ryby. Obsmażamy je z jednej i drugiej strony na złoty kolor.

- Moja rada. Tak przygotowane filety smarujemy masłem i wrzucamy na dojście do nagrzanego piekarnika. Dosłownie na parę minut. Nie możemy ryb trzymać zbyt długo w piekarniku, żeby ich nie przesuszyć.

Podawanie
- Rybę wykładamy na talerz. Sos kładziemy pod rybę lub obok. Tak samo jak w przypadku mięsa.
- Potrawę dekorujemy cytryną.
- Ryby w sosie bakłażanowo-pomidorowym dobrze smakują z frytkami lub ziemniakami w mundurkach.

Kombinacje
- Do potrawy proponuję surówkę pekińską. Kapustę należy drobno posiekać. Potem całość przesolić, skropić cytryną lub octem winnym. Surówkę można podać w tej postaci lub można dodać do niej pokrojone w kostkę ananasy z puszki. Gdy ktoś lubi majonez, może go również wykorzystać. Do surówki na ostro przyda się nam musztarda, na słodko - trochę soku ananasowego.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kujawskopomorskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto