Jak przyrządzić sałatkę grecką?
SAŁATKA ROSYJSKA
Składniki
10 średnich ogórków konserwowych pokrojonych w plasterki
3 duże ziemniaki pokrojone w kostkę
2 duże marchwie pokrojone w talarki
2 szklanki fasoli szparagowej pokrojonej na mniejsze kawałki
2 łyżki octu winnego
1 mała puszka zielonego groszku
1 puszka kukurydzy
1 łyżka kaparów
1 szklanka dobrego majonezu
1 szklanka jogurtu
1 pęczek koperku
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Majonez mieszamy z jogurtem, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Dodajemy koperek drobno siekany i odstawiamy, żeby sos nabrał koperkowego aromatu. Do wrzącej, osolonej wody dodajemy ocet i wrzucamy marchew, fasolkę i groszek. Gdy marchew zmięknie, odcedzamy warzywa i odstawiamy do wystygnięcia. Ziemniaki pokrojone w kostkę gotujemy w osolonej wodzie oddzielnie i po odcedzeniu czekamy, aż wystygną. W salaterce do wszystkich ugotowanych jarzyn dodajemy ogórki, odcedzoną kukurydzę, kapary, dodajemy sos koperkowy i starannie mieszamy.
SAŁATKA CZESKA
Składniki
1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
6 twardych kiszonych ogórków
8 zmiażdżonych ząbków czosnku
1 duża cebula drobno posiekana
100 ml dobrej oliwy do sałatek
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
sól do smaku
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy z łupinek i kroimy w kostkę, tak samo kroimy ogórki. Dosypujemy posiekaną cebulę. Czosnek zalewamy oliwą, wsypujemy pieprz i rozcieramy wszystko o ścianki naczynia, żeby składniki dobrze się połączyły. Odstawiamy sos na godzinę, potem polewamy ziemniaki z ogórkami, mieszamy i wstawiamy do lodówki na godzinę.
WIĘCEJ PRZEPISÓW
Pasztet z białej fasoli
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?