Do rondelka wlewamy śmietankę (0,6 l) i dodajemy 300 dag tłuszczu (masło lub margaryna). Doprowadzamy do zagotowania. Po czym zdejmujemy naczynie z kuchenki i dodajemy pokruszoną czekoladę (1 kg deserowej). Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady i połączenia ze śmietanką do jednolitej konsystencji. Powstałą masę studzimy. Gdy osiągnie temperaturę pokojową, dodajemy określonego smaku (mogą to być różnego rodzaju likiery, soki skoncentrowane itp.) i mieszamy do połączenia się. Tak przygotowaną masę wkładamy do lodówki do uzyskania konsystencji "plasteliny". Wyciągamy z lodówki i formujemy trufle (bardziej lub mniej okrągłe), najlepiej ręcznie (należy to wykonać w rękawiczkach lateksowych i działać dosyć sprawnie, gdyż ciepło rąk rozpuszcza górną warstwę czekoladowej trufli i będzie się ona przyklejać do rąk). To rozpuszczenie pomoże w przywarciu obsypki do czekoladki. Na koniec obtaczamy nasze czekoladki w ulubionej obsypce (kakao, płatki migdałowe).
Oprac. AJC
Przepis: Marcin Kaczor, szef produkcji Cukiernia Jaworscy ul. Krzemieniecka 47
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?