18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Czy słodycze naprawdę działają jak polepszacze nastroju?

abcZdrowie.plZaktualizowano 
abcZdrowie
Czy ciastko z czekoladą może poprawić zły humor? Sprawdź, ile prawdy jest w obiegowej opinii na temat związku słodyczy z nastrojem.

Spadek nastroju to zjawisko, które nie jest obce nawet największym optymistom. Czasami zły humor pojawia się w związku z drobnym niepowodzeniem, brzydką pogodą lub całkiem bez powodu. Wiele osób odruchowo szuka wówczas w kuchennej szafce czegoś „na osłodę”. Ich wybór pada najczęściej na czekoladę, ciastka lub czekoladowe batony. Mimo iż odczuwana w ustach słodycz utrzymuje się przez zaledwie kilka minut, zwolennicy pocieszania się za pomocą deseru przekonują, że ich samopoczucie naprawdę poprawia się po zjedzeniu go. Czy to w ogóle możliwe?

Szczęście to... cukry?

Badania naukowe wykazały, że po spożyciu węglowodanów w mózgu wytwarzana jest serotonina, czyli tak zwany hormon szczęścia. Nic więc dziwnego, że – jak zauważa dietetyk Agnieszka Kucharska ‒ „słodycze już od wczesnego dzieciństwa kojarzą nam się z przyjemnością. Pozorne odczucie szczęścia nie trwa jednak długo, ponieważ równocześnie podnosi się poziom insuliny, a obniża stężenie glukozy, czego konsekwencją jest senność”. Zjawisko to określa się fachowo mianem huśtawki glikemicznej.

„Poprawa nastroju następuje po spożyciu węglowodanów, dlatego zamiast batoników czy innych łakoci lepiej zjeść makaron razowy, brązowy ryż lub gorzką czekoladę (zawartość kakao 70%)” ‒ podkreśla dietetyk. „Wybór tych produktów powoduje, że energia jest uwalniana stopniowo, a poza poprawą nastroju chronią nas przed działaniem wolnych rodników”.

Jedz czekoladę na zdrowie!

Gdy pojawia się spadek nastroju, szczególnie godna polecenia jest czekolada gorzka, która dzięki zawartości magnezu korzystnie oddziałuje na układ nerwowy oraz mięśnie. Magnez przeciwdziała napięciu mięśni, przyczyniając się tym samym do złagodzenia bólów miesiączkowych. Ponadto poprzez dobroczynny wpływ na mózg i samopoczucie, zmniejsza ryzyko rozwoju depresji.

Naukowcy wykazali, że regularne spożywanie czekolady (oczywiście w umiarkowanych ilościach) pozytywnie oddziałuje na funkcje poznawcze, poprawia bowiem pamięć i zdolność koncentracji. Warto więc podawać ją dzieciom oraz osobom dorosłym, które z racji wykonywanego zawodu nie mogą pozwolić sobie na obniżenie sprawności intelektualnej. Dodatkową korzyścią płynącą z jedzenia gorzkiej czekolady jest spowolnienie procesów starzenia się organizmu.

Jak poprawić zły nastrój?

Gorzka czekolada lub danie bogate w węglowodany złożone może faktycznie poprawić nasze samopoczucie, ale nie zapominajmy, że w gorszych chwilach mamy do dyspozycji także inne opcje, niekoniecznie związane z jedzeniem. O innych „polepszaczach” nastroju powinniśmy pomyśleć przede wszystkim wtedy, gdy spadek nastroju ma miejsce co kilka dni. Nie miejmy bowiem złudzeń – nadmiar kalorii wkrótce odłoży się w postaci tkanki tłuszczowej, bez względu na to, czy spożyliśmy słodycze, czy zdrowe i wartościowe produkty spożywcze.

Dobrą metodą radzenia sobie ze złym humorem jest rozmowa z przyjacielem lub bliskim nam członkiem rodziny. Kontakt z drugim człowiekiem działa zbawiennie na psyche z kilku powodów: pozwala „wyżalić się”, uzyskać konkretne porady i wsparcie duchowe. Często zdarza się, że opinia kogoś bliskiego pomaga nam w zdystansowaniu się do posiadanych problemów i znalezieniu ich rozwiązania.

Nie najlepsze samopoczucie poprawia również aktywność fizyczna – energiczny marsz w pachnącym wiosną parku to sama przyjemność. Kontakt z naturą koi nerwy i mimochodem sprawia, że czujemy się bardziej szczęśliwi. Ruch na świeżym powietrzu korzystnie wpływa także na nasze ciało – komórki ciała są bardziej dotlenione, a układ krążenia pobudzony do bardziej intensywnej pracy.

Wsparcie redakcyjne od:

Wideo

polecane: Flesz: Koniec gorszego jedzenia - żywność w Polsce, jak na zachodzie.

Materiał oryginalny: Czy słodycze naprawdę działają jak polepszacze nastroju? - Dolnośląskie Nasze Miasto

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3