Tłusty czwartek zawita do nas pod koniec lutego. Jak wiemy jest to święto ruchome, jego data zależy od daty Wielkanocy. Głównym zwyczajem jest zajadanie się słodkościami - faworkami zwanymi chrustami, i oczywiście pączkami. Jeden z przesądów głosi, że kto nie zje ani jednego pączka, nie będzie mu się wiodło przez cały rok. Dlatego już dziś dzielimy się przepisem na pączki migdałowe według przepisu pani Urszuli, seniorki oraz słuchaczki Uniwersytetu Trzeciego Wieku w Oleśnicy.
Składniki:
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g cukru
- 2 łyżeczki aromatu
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 łyżka gęstej śmietany
- 100 g mielonych migdałów
- tłuszcz do smażenia
- cukier puder
Sposób wykonania:
Składniki wymieszać, ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Wykrawać i smażyć na tłuszczu około 3 minuty, w temperaturze ok. 170 stopni.
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?