Coś na grilla - polędwica wieprzowa z pieczonymi jabłkami

Dziś chcemy udowodnić, że grillowanie to nie tylko kiełbaski i kaszanka. Nie każdy miał w końcu okazję spróbować po-lędwicy z pieczonymi jabłkami, selerem i trawą żubrową. Brzmi skomplikowanie? Nic bardziej mylnego!

Najważniejszy jest oczywiście wybór samego mięsa. Polędwica wieprzowa jest tańsza od wo-łowej i znacznie łatwiejsza w obróbce. Jest również bardziej miękka i soczysta. Pamiętajmy, by zwracać uwagę na kolor - mięso powinno mieć ciemnoróżową barwę. Ważny jest teżzapach - ma być łagodny i "mięsny".

Jeżeli kupujemy polędwicę w foliowych opakowaniach, nie zapomnijmy sprawdzić daty ważności. Pamiętajmy o odpowiednim przechowywaniu. Jeżeli trzymamy wieprzowinę w lodówce, to nie róbmy tego dłużej niż trzy dni. W zamrażalniku mięso nie powinno leżeć dłużej niż miesiąc.

Tym, co może sprawić nam najwięcej trudności, jest kupno trawy żubrowej. Najłatwiej znaleźć ją w internecie lub w sklepach ze sprzętem do domowego wyrobu alkoholi. Nie jest to składnik konieczny, jednak z pewnością doda naszej polęd-wicy niepowtarzalnego aromatu. Pęk trawy żubrowej (35 sztuk) kupimy w internecie za ok. 6 złotych, nie licząc kosztów wysyłki. Niektóre markety oferują trawę żubrową w doniczkach.

Składniki:
* polędwica wieprzowa pokrojona w talarki o grubości 3 cm
* 2 jabłka
* 4 szt. trawy żubrowej
* 100 g seleru naciowego
* 50 ml soku jabłkowego
* 50 ml naparu z trawy żubrowej
* 1 szt. skórki z cytryny
* sok wyciśnięty z cytryny
* 2 łyżki musztardy gruboziarnistej
* 10 g miodu wrzosowego
* 4 łyżki oleju z pestek winogron
* 4 liście chrzanu
* liście szałwii (kilka sztuk)
* 100 g posiekanych orzechów laskowych lub włoskich
* sól i świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:
1. Włóż mięso do niemetalowej miski.
2. Wymieszaj sok jabłkowy, napar z trawy żubrowej, sok i skórkę z cytryny, musztardę, miód wrzosowy, posiekane liście szałwii, olej, sól, pieprz.
3. Wieprzowinę wymieszaj z marynatą i odstaw w chłodne miejsce na min. 2 godziny.
4. Pokrój jabłka i usuń z nich gniazda nasion. Łodygi selera przekrój wzdłuż na 2 części.
5. Mięso nabij na selerowe szpadki z trawą żubrową, na przemian z cząstkami jabłek i całymi liśćmi szałwii.
6. Polędwicę posyp orzechami i zawiń w młode liście chrzanu.
7. Piecz polędwicę na naoliwionym ruszcie przez 15-17 minut, ciągle ją obracając.
8. Można podawać z soczewicą duszoną z liśćmi pokrzywy oraz z sałatką z rukoli, kiełków słonecznika i świeżych truskawek.

Czas przygotowania do 30 minut plus dwie godziny marynowania.

Bartosz Rutkowski

Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Więcej na temat:
Więcej na temat:
Więcej na temat:

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, wyłącz Adblock na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3