Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Ciasta z owocami

Elżbieta Podolska
Janusz Wójtowicz
Piec może każdy. To nie jest nic trudnego, szczególnie teraz, kiedy tyle owoców na drzewach i straganach. Jest w czym wybierać: porzeczki, wiśnie, maliny, śliwki, morele, jagody i jeżyny… Nic, tylko zabierać się za mieszanie, wyrabianie ciasta i próbowanie. Efekt murowany.

Ciasta z owocami mogą być pieczone, ale też i możemy je schładzać bez pieczenia. Wszystko w zależności od upodobań. Porzeczek nie trzeba obierać. Można je zmiksować, a następnie przetrzeć przez sito.

Aby owoce nie zapadały się w ciasto, wystarczy obsypać je mąką z tej strony, którą będziemy je układać. Ciasto w czasie pieczenia nie zmięknie od soku owocowego, jeżeli obsypiemy je budyniem w proszku, a następnie położymy owoce. Można też nakłuć ciasto widelcem i obsypać bułką tartą albo oblać białkiem. Najlepiej wybierać owoce lekko kwaskowe, wtedy powstaje wyborna mieszanka smaków, szczególnie, kiedy panują upały, ciasto nie jest za słodkie.

Kiedy potrzebujemy szybko czegoś słodkiego, zawsze można przygotować biszkopt z owocami. Najprostszy przepis na jedno jajko - łyżka mąki i łyżeczka cukru (może być więcej, kiedy owoce są kwaśne), 6 jajek. Ubijamy pianę, potem żółtka z cukrem, łączymy delikatnie z mąką i zalewamy tym jabłka albo posypujemy malinami, śliwkami, porzeczkami. 30-40 minut i świeżutkie, pachnące i jeszcze ciepłe, posypane cukrem wjeżdża na stół.

Placek ze śliwkami

Składniki:
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 kostka margaryny
5 jajek
1 cukier waniliowy
5-6 łyżek gęstej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
śliwki świeże lub z kompotu

Przygotowanie:
Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać żółtka, śmietanę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wciąż ucierając. Na koniec dodać pianę ubitą z białek. Ciasto rozsmarować na brytfance, ułożyć śliwki.
Upiec na złoty kolor.

Pyszne z morelami

Składniki:
150 g miękkiego masła
150 g cukru
3 jajka łyżka amaretto
150 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
morele
płatki migdałowe

Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do 180 st. Morele przepołowić i wypestkować. Masło utrzeć z cukrem do białości. Dalej miksując, dodawać po jednym jajku, następnie dodać amaretto oraz - partiami - mąkę wymieszaną z proszkiem. Ciasto przelać do natłuszczonej lub wyłożonej papierem formy, ułożyć owoce i posypać płatkami migdałowymi. Piec ok. 40 minut.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dolnoslaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto