Chłopska patelnia

To bardzo proste danie powoli wraca do łask. Ba, pojawiło się już nawet w menu kilkunastu restauracji na Dolnym Śląsku. Ziemniaki okraszone ledwo tłuszczem obok klusek, kasz i kapusty były przez dwa wieki (XVIII-XIX ...

To bardzo proste danie powoli wraca do łask. Ba, pojawiło się już nawet w menu kilkunastu restauracji na Dolnym Śląsku. Ziemniaki okraszone ledwo tłuszczem obok klusek, kasz i kapusty były przez dwa wieki (XVIII-XIX wiek) jednym z podstawowych dań obiadowych śląskiego chłopstwa, a potem też robotników.

To danie, które zainspirowało współczesnych restauratorów robione było od święta albo dla specjalnych gości. A były to ugotowane w łupinach ziemniaki, pokrojone w ćwiartki albo grube plastry i przysmażone na boczku albo oleju z różnymi dodatkami. Mogły to być jaja sadzone albo kiełbasa, na Górnym Śląsku i Zagłębiu - krupnioki.
Ten rarytas sfer niższych wychwalał śląski pisarz Paul Keller (1873-1932) autor sfilmowanej powieści "Waldwinter" ("Zimowy las"), której akcja dzieje się na zamku w Grodnie, gdzie według legend, jak wszyscy pewnie wiedzą, straszyła biała dama. Kiedy jako bardzo młody człowiek zbierał materiały do swojego dzieła zatrzymał się u wieśniaków niedaleko Zagórza Śląskiego. W skromnej chacie na śniadanie gospodyni usmażyła mu ziemniaki z pokrojoną w plasterki kiełbasą. Napisał, że nigdy czegoś tak wspaniałego nie jadł.

PATELNIA CHŁOPSKA
* 1 kg ziemniaków
* 1 pęczek szczypiorku
* 4 jaja
* 150 g wędzonego boczku
* 4 kiełbaski śląskie

Pożywią się tym cztery osoby. Umyte ziemniaki ugotować w łupinach w osolonej wodzie. Jeśli chcemy, żeby danie efektownie wyglądało dobrze wybrać mniej więcej równe ziemniaki i nie za duże. Boczek kroimy w poprzek w niezbyt cienkie słupki, a kiełbasę w talarki, wrzucamy na dużą patelnie i smażymy na niezbyt silnym ogniu. Gdy tłuszcz zacznie się wytapiać, dodajemy ziemniaki, które powinny się przyrumienić i wtedy danie jest gotowe. Wykładamy je na talerze. Jajka smażymy osobno. Kiedy białko się zetnie kładziemy je na ziemniakach i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Dodatki do smażonych ziemniaków mogą być różne. W smaku przebijają frytki i wszystkie fast foodowe "specjały".

Krzysztof Kucharski

  • Polska Gazeta Wrocławska
Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Więcej na temat:
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, wyłącz Adblock na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3