Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Chłopska patelnia

Krzysztof Kucharski
To bardzo proste danie powoli wraca do łask. Ba, pojawiło się już nawet w menu kilkunastu restauracji na Dolnym Śląsku. Ziemniaki okraszone ledwo tłuszczem obok klusek, kasz i kapusty były przez dwa wieki (XVIII-XIX ...

To bardzo proste danie powoli wraca do łask. Ba, pojawiło się już nawet w menu kilkunastu restauracji na Dolnym Śląsku. Ziemniaki okraszone ledwo tłuszczem obok klusek, kasz i kapusty były przez dwa wieki (XVIII-XIX wiek) jednym z podstawowych dań obiadowych śląskiego chłopstwa, a potem też robotników.

To danie, które zainspirowało współczesnych restauratorów robione było od święta albo dla specjalnych gości. A były to ugotowane w łupinach ziemniaki, pokrojone w ćwiartki albo grube plastry i przysmażone na boczku albo oleju z różnymi dodatkami. Mogły to być jaja sadzone albo kiełbasa, na Górnym Śląsku i Zagłębiu - krupnioki.
Ten rarytas sfer niższych wychwalał śląski pisarz Paul Keller (1873-1932) autor sfilmowanej powieści "Waldwinter" ("Zimowy las"), której akcja dzieje się na zamku w Grodnie, gdzie według legend, jak wszyscy pewnie wiedzą, straszyła biała dama. Kiedy jako bardzo młody człowiek zbierał materiały do swojego dzieła zatrzymał się u wieśniaków niedaleko Zagórza Śląskiego. W skromnej chacie na śniadanie gospodyni usmażyła mu ziemniaki z pokrojoną w plasterki kiełbasą. Napisał, że nigdy czegoś tak wspaniałego nie jadł.

PATELNIA CHŁOPSKA
* 1 kg ziemniaków
* 1 pęczek szczypiorku
* 4 jaja
* 150 g wędzonego boczku
* 4 kiełbaski śląskie

Pożywią się tym cztery osoby. Umyte ziemniaki ugotować w łupinach w osolonej wodzie. Jeśli chcemy, żeby danie efektownie wyglądało dobrze wybrać mniej więcej równe ziemniaki i nie za duże. Boczek kroimy w poprzek w niezbyt cienkie słupki, a kiełbasę w talarki, wrzucamy na dużą patelnie i smażymy na niezbyt silnym ogniu. Gdy tłuszcz zacznie się wytapiać, dodajemy ziemniaki, które powinny się przyrumienić i wtedy danie jest gotowe. Wykładamy je na talerze. Jajka smażymy osobno. Kiedy białko się zetnie kładziemy je na ziemniakach i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Dodatki do smażonych ziemniaków mogą być różne. W smaku przebijają frytki i wszystkie fast foodowe "specjały".

od 7 lat
Wideo

Kalendarz siewu kwiatów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dolnoslaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto