Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Chłodnik z czerwonej papryki z suszonymi pomidorami, bazylią i tartym parmezanem

Redakcja
Do chłodnika potrzebne są 4 świeże czerwone papryki
Do chłodnika potrzebne są 4 świeże czerwone papryki Dariusz Gdesz
Świeże czerwone papryki, oliwa z oliwek, suszone pomidory - sprawdź, czego jeszcze potrzebujesz, by zrobić pyszny meksykański chłodnik.

Składniki dla 4 osób:
4 świeże czerwone papryki
4 łyżki oliwy z oliwek
400 ml jogurtu naturalnego
100 ml śmietany kremówki 36%
2 łyżki pokrojonych w paseczki suszonych pomidorów
2 łyżki świeżo tartych płatków parmezanu
8 listków świeżej bazylii
1 ząbek czosnku
1 łyżka soku z cytryny
Sól czosnkowa, papryka słodka, chili, tymianek, bazylia do smaku

Sposób przygotowania
Umytą i osuszoną paprykę natrzeć oliwą z oliwek, piec ok. 20 minut w temperaturze 200 st. C, a następnie zawinąć w folię i odstawić na 20 minut. Po wystudzeniu paprykę pokroić wzdłuż, oczyścić, obrać ze skóry i pokroić w paseczki. W garnku rozgrzać oliwę, dodać paprykę, pokrojony czosnek, tymianek, bazylię oraz słodką paprykę i dusić przez około 10 minut. Całość ostudzić, dodać jogurt i sok z cytryny, a następnie dokładnie zmiksować. Tak przygotowany chłodnik doprawić do smaku i schłodzić w lodówce. Podawać z suszonymi pomidorami, parmezanem i listkami świeżej bazylii.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dolnoslaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto