Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Chlebowa zupa rybna i karp w sosie warzywnym

Babcia Monika z Jeżyc
Kupiłam ładnego, świeżego karpia. Będzie na zupę i na drugie danie. Najpierw chlebowa zupa rybna. Do półtora litra zimnej wody włożyć obrane warzywa, ziele angielskie oraz płetwy i głowę karpia. Gotować 15 minut.

Kupiłam ładnego, świeżego karpia. Będzie na zupę i na drugie danie. Najpierw
chlebowa zupa rybna. Do półtora litra zimnej wody włożyć obrane warzywa, ziele angielskie oraz płetwy i głowę karpia. Gotować 15 minut. Następnie wywar przecedzić, osolić, dodać kromki chleba oraz dwie porcje karpia. Gotować 20 minut. Przed podaniem wsypać posiekany koperek i podawać z ziemniakami.

Na drugie danie - pyszny karp w sosie warzywnym. Świeżą rybę sprawić, odciąć głowę i wypatroszyć nie rozcinając brzucha, pokroić w dzwonka grubości do 2 cm, zaczynając od strony głowy. Część ogonową ryby wyluzować ze skóry i ości, przepuścić przez maszynkę, dodać bułki namoczone w śmietanie, posiekaną pietruszkę, utartą gałkę muszkatołową, drobno pokrojoną cebulę. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać jajko i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz schłodzić, a potem wypełniać nim dzwonka karpia i wkładać ostrożnie do wywaru z jarzyn.
Każda porcja musi mieć w garnku swoje miejsce. Gotować na wolnym ogniu do pół godziny. Teraz przygotowujemy sos. Jarzyny zetrzeć na tarce, włożyć do garnka, podlać szklanką wywaru, dodać pokrojoną cebulę i dusić pod przykryciem 15 minut. Dodać wino, sparzone rodzynki i dusić następne 15 minut. Doprawić solą, pieprzem, cukrem. Ryby ułożyć na półmisku, przykryć sosem i garnirować zieleniną. Można to danie podawać także na zimno.

Chlebowa zupa rybna

2 filety, płetwy i głowa karpia, kilka kromek ciemnego żytniego chleba, 20 dag warzyw (pietruszka, seler, por), pęczek zielonego koperku, sól, 8 ziaren ziela angielskiego.

Karp w sosie warzywnym (na 4 osoby)

Świeży, średniej wielkości karp, 2 bułki, 150 ml śmietany 12 proc.,
1 jajko, 1 duża cebula, pół gałki muszkatołowej, pęczek, zielonej pietruszki, sól, pieprz do smaku. Sos: 20 dag selera, 20 dag pietruszki, 20 dag marchwi, 20 dag cebuli, 10 dag rodzynków, 3/4 szklanki białego wina, sól, pieprz, cukier do smaku.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wielkopolskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto