Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Bola dosse - ciasta i lody, jak w domu

Bartosz Rutkowski
materiały prasowe
Nowa kawiarnio-lodziarnia o wdzięcznej nazwie Bola dosse, czyli słodka kuleczka kusi łasuchów

Macie ochotę na świeżutkie przygotowywane rano ciasto? Albo gałkę lodów, wykonanych domowym sposobem? Wystarczy wybrać się na ul. Świdnicką. Tam pod numerem 9/1a, znajdziemy kawiarnio-lodziarnię "Bola Dosse".

- Nazwa oznacza po prostu "słodką kuleczkę" i ma nawiązywać do gałki lodów - mówi Magdalena Gaszewska-Teixeira, właścicielka nowego lokalu.

W pobliżu Rynku
Lokal został wynajęty już rok temu, ale prace remontowe trwały aż do maja. Wnętrze jest bardzo jasne, dzięki białym ścianom i sosnowym panelom. Lokalizacja "Bola Dosse" nie jest przypadkowa.

- Chcieliśmy być jak najbliżej Rynku - mówi właścicielka. - Świdnicka to jeden z najpiękniejszych deptaków we Wrocławiu, przyciąga wielu spacerowiczów - dodaje.

Mimo iż gastronomia jest branżą sezonową, umiejscowienie lokalu okazało się strzałem w dziesiątkę. - Mamy coraz więcej gości, w tym wielu obcokrajowców - mówi Magdalena Gaszewska-Teixeira. - W napiwkach znaleźliśmy nawet kunę (chorwacką monetę) - dodaje.

Na zimno i na ciepło
Na pierwszy rzut oka, menu wydaje się być typowe dla kawiarnio-lodziarni. Za espresso zapłacimy 6 złotych. Kawa latte to wydatek rzędu 11 złotych. Największą chlubą lokalu, są przygotowane domowym sposobem lody.

- Wszystko robimy sami, od podstaw - mówi właścicielka - Nie kupujemy nawet polew czy sosów - dodaje. Oprócz typowych smaków, jak malaga czy lody śmietankowe, możemy zamówić np. Bola Dossa, czyli firmowy deser z porto.
- Przygotowujemy zarówno lody sorbetowe, jak i mleczne - mówi Barbara Kutera, kierownik lokalu.

Jedna gałka kosztuje 3 zł. Możemy również skosztować przygotowywanych rano ciast. Największą popularnością cieszy się jednak tiramisu .

Menu będzie zmieniać się w zależności od sezonu. Właścicielka już teraz opracowuje bożonarodzeniowe menu.
Podczas upałówy, popularna jest również granita owocowa. Są to płynne, ziarniste lody włoskiego pochodzenia. - Przygotowujemy je na miejscu z soku wyciśniętego z owoców - zdradza Barbara Kutera, kierownik lokalu.

Lokal jest otwarty od poniedziałku do czwartku w godz. 8.30-21. Od piątku do niedzieli, od godz. 9 do 22.

od 7 lat
Wideo

Pensja minimalna 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dolnoslaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto